Desetitisíce dlužníků čeká prominutí dluhů

Vlekoucí se bezvýsledné exekuce skončí. Předlohu schválila 162 hlasy ze 169 přítomných Sněmovna a podepsal ji prezident. Někteří odborníci tvrdí, že novela představuje největší změny v exekucích za poslední dvě desetiletí. Upravuje pořadí splácení dluhu, částečně omezuje zabavování movitých věcí a dlužníci se mohou levněji zbavit veřejnoprávních dluhů. Většina změn má platit od roku 2022. Novelou exekučního řádu se ale zřejmě bude muset zabývat ještě Ústavní soud, na který se chce obrátit Exekutorská komora.

Projděte si, co vše se změní:

Zastavení marných exekucí

Dlouhodobě bezvýsledné exekuce by se mohly v Česku zastavovat od roku 2023, tedy rok po účinnosti celé novely. Poslanci schválili šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor při splnění určitých podmínek bezvýslednou exekuci zastavil. Pokud by ji věřitel chtěl prodloužit, musel by složit zálohu (ta by měla činit do 500 korun). Šanci má dvakrát, pokaždé o tři roky nejvýše na celkových 12 let. Pakliže by se ani potom nepodařilo nic vymoci, exekuce by byla zrušena. V současné době lze exekuci zastavit jen pro nezákonnost, v budoucnu to bude možné i pro nevymahatelnost.

Novela zavádí retroaktivitu, což znamená, že úvodní šestiletá lhůta pro zastavení bezvýsledné exekuce se začne počítat již v minulosti. K prvnímu zastavování dojde od roku 2023, týkat se to tedy bude marných exekucí zahájených od roku 2017. Výjimku budou mít věřitelé, kteří vymáhají náhradu újmy z trestného činu či výživné.

Proti změně vystupovala zejména Česká asociace věřitelů, která považuje zpětnou účinnost a hrazení povinných záloh za obrovský faul.

„Věřitelé budou za necelé dva roky vystaveni obrovským výdajům na prodlužování běžících řízení, u nichž mezitím uplyne šestiletá lhůta. S těmito dodatečnými náklady nemohli počítat, navíc by je museli hradit i v případech, kdy dlužník jejich exekuci nehradí ne kvůli své faktické nemajetnosti, ale protože zatím splácí dřívější exekuce v pořadí. Změna by tak v praxi vedla k nespravedlivému zvýhodnění osob, které se více zadlužily a mají více exekucí, jejichž splacení by se nově s posvěcením státu vyhnuly,“ varoval Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Bezvýsledné exekuce do 1 500 korun

V Česku je odhadem přes 200 000 marných exekucí, které bezvýsledně běží tři roky a jejich původní dluh byl do 1 500 korun. Ty by měly skončit. Stát bude věřitelům částečně kompenzovat náklady, které již s vymáháním měli. Z daní si budou moct odečíst za každou pohledávku 450 korun. Exekutorům stát vyplatí za každou zastavenou exekuci přibližně tisíc korun, což má být třetina vynaložených nákladů. Nárok na proplacení ale budou mít jen u pěti takových exekucí u jednoho člověka. „Tento návrh významně zasahuje do práva exekutora na úhradu jeho nákladů exekuce,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík s tím, že se chystají obrátit na Ústavní soud a věří, že budou úspěšní.

Schválení exekučního řádu vítá například Věnek Bonuš z Rekonstrukce státu, který lobboval za reformu. „Zastavení starých nevymahatelných exekucí může dostat desítky tisíc lidí z bezvýchodné situace a dát jim šanci se z ní vymanit. Část lidí se může přesunout z šedé ekonomiky do legálního zaměstnání,“ říká.

Šance splatit veřejnoprávní dluh levněji

Stát dá časově omezenou šanci dlužníkům, kteří dluží veřejné správě či institucím se státním podílem, splatit své dluhy levněji. Kromě původního dluhu bude stačit zaplatit 750 korun na náklady zastavení exekuce. Úroky či poplatky za nesplácení se dlužníkovi smažou. Zájemci ale musejí zareagovat nejpozději do konce poloviny roku 2022. Navrhovatel a lidovecký poslanec Marek Výborný to vnímá jako podanou ruku odpovědným dlužníkům, kteří chtějí svůj problém vyřešit.

Omezení mobiliárních exekucí

Pokud se bude chtít dlužník vyhnout takzvané mobiliární exekuci, tedy zabavení movitého majetku, který se následně prodá, má šanci. Stačí, když bude nad rámec zákonných srážek dobrovolně hradit částku ve výši 1 500 až 6 000 korun (výše se odvíjí od příjmů dlužníka). Exekutoři budou mít zakázáno prodávat movité věci patřící zvlášť zranitelným osobám – tedy seniorům či invalidům s nízkým důchodem nebo lidem, kterým vznikly dluhy před 18. narozeninami.

Nejdřív jistina, potom odměny exekutorům

Při splácení dluhu bude dlužník nejprve hradit jistinu, tedy původní dluh. Dnes se často stávalo, že věřitel z vymožených peněz neviděl nic, protože dlužníkova splátka šla na odměny advokátům a exekutorům.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Na chráněný účet exekutor nemůže. Jak si ho zařídit?

Lidé v exekucích si budou moci od začátku července zřídit takzvané chráněné účty. Na nich se budou schraňovat peníze, které exekuci nepodléhají a jsou určeny k uspokojování...

Náhradní výživné: kdo má nárok a co si připravit k žádosti?

Od příštího měsíce budou moct samoživitelé, jejichž expartner neplatí výživné na společného potomka, požádat o pomoc stát. Bude k tomu stačit, aby sólorodič podal na dlužníka...

Staněk: Exekuční novela je velká sbírka negativ

„Pokud se zavedou zálohy na exekuce, pohledávky kolem pěti až deseti tisíc korun, se přestanou vymáhat. Věřitelům se to totiž nevyplatí,“ varuje v rozhovoru Pavel Staněk, prezident...