Náhradní výživné: kdo má nárok a co si připravit k žádosti?

Od příštího měsíce budou moct samoživitelé, jejichž expartner neplatí výživné na společného potomka, požádat o pomoc stát. Bude k tomu stačit, aby sólorodič podal na dlužníka exekuční návrh. Neuhrazené alimenty, které se exekutorovi nepodaří vymoct, pak matce či otci doplatí po dobu dvou let příslušný Úřad práce. Stát pak bude částku po neplatiči sám vymáhat.

Jak to bude fungovat v praxi a kdo má na náhradní výživné nárok? I na to se ptali čtenáři na facebookové stránce serveru Češi v právu koordinátorky projektu Vaševýživné.cz Dagmar Vogtové.

Neplacení výživného je velký problém. Tisíce sólorodičů mají sice soudem posvěcenou částku, kterou by měl jejich expartner hradit, sumu ale reálně nikdy neviděli. Když už na účtu nějaká částka přistane, někdy jsou to i jen desetikoruny. Jeden z dotazů proto mířil na to, jestli i v takové případě má samoživitel či samoživitelka nárok na dávku od státu.

Co když expartner sem tam pošle stovku…

„Nárok má rodič i v případě, kdy je hrazeno výživné jen částečně. Vyplácí se pak jako rozdíl mezi uhrazenými alimenty a nárokem dle rozsudku. Maximálně ale do výše 3 000 korun,“ uvedla Vogtová, která znovu připomněla, že nutností je zahájení exekuce. Další respondentku tím nepotěšila. V jejím případě platí otec na dítě místo 7 000 korun měsíčně třeba jen 3 000 nebo 4 000. „Pokud dochází k platbě minimálně 3 000 korun měsíčně, pak o náhradní výživné žádat nelze,“ upřesnila Vogtová.

Dávka nenáleží jen dětem do 18 let, ale také soustavně studujícím, kteří nepřesáhli 26 let věku. Stát bude náhradní výživné vyplácet maximálně 24 měsíců. Za každé dítě musí rodič vyplnit formulář zvlášť. Výše zálohovaného výživného bude určena vždy na období čtyř měsíců. Po jejich uplynutí musí žadatel znovu doložit neplnění vyživovací povinnosti ze strany dlužníka.

„Nárok by se měl prokázat výpisem z účtu, dokladem při převzetí hotovosti a vyplněním prohlášení o přijatém výživném. Formulář je k dispozici na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí,“ objasnila Vogtová.

S čím vyrazit na úřad

Žádost o výživné se podává na Úřadu práce podle místa bydliště. Je nutné k ní doložit pravomocný vykonatelný rozsudek o určení výše výživného (exekuční titul), údaje o exekučním řízení či řízení o soudním výkonu rozhodnutí a již zmíněný doklad o obdržených částkách či prohlášení, že žádné výživné nepřišlo. Úředníci budou rovněž žádat doklad o tom, že je dítě nezaopatřené (u dítěte do 15 let se bude jednat o rodný list, u staršího dítěte potvrzení o studiu) a sólorodič si také musí určit způsob vyplácení – tedy, zda si přeje, aby bylo výživné zasíláno na účet nebo poštovním poukazem.

Požádat je možné od 1. července, dávku dostane žadatel zpětně. Tedy v srpnu za červenec.

Podívejte se, co dalšího čtenáře ohledně zálohovaného výživného, zajímalo: ZDE


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Kovářová: Neplacení alimentů je často „truc-podnik“ otce za to, že mu matka brání ve styku s dítětem

Nastavení pravidel péče o dítě a jejich následné dodržování včetně řádného placení výživného patří mezi nejčastější spory mezi bývalými partnery. O zkušenostech s jejich...

Video: Rok jí neplatil výživné na dceru. Nevzdat to a bojovat, radí samoživitelům Marie

Příběh samoživitelky Marie, která dlouhou dobu řešila problém s neplacením výživného, a jak se se situací vypořádala.

Otec synovi nic nekoupí a máme střídavou péči. Je šance na výživné?

„Pavel byl na peníze vždycky. Pamatuju si, jak našel u popelnice obouchané a zrezivělé dětské kolo a dva měsíce ho měl doma, než se mu podařilo ho za pětistovku prodat přes bazar,“...