Dítě má právo setkávat se s oběma rodiči i v době koronaviru

Dítě ti nedám, je pandemie koronaviru a kontakty se mají omezit. I s takovými argumenty od expartnera se setkala řada rodičů, kterým soud určil, že se mají o potomka střídat.

Bránění jednomu z rodičů v oprávněném kontaktu s jeho dítětem ale nemá žádný právní základ. Potomek má právo stýkat se s oběma rodiči i za nouzového stavu. A platí to i během března, kdy je zakázáno cestovat mezi okresy. Cesty za účelem předání nebo převzetí dítěte patří mezi výjimky v rámci omezení pohybu osob.

Doporučujeme mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči nebo jiný dokument, který dokazuje styk rodiče s dítětem,“ uvádí se na informačním webu o covidu 19.

Pokud se partneři nikdy nevzali, po rozchodu spolu dobře vycházejí a žádný rozsudek nemají, mohou mezi sebou písemně uzavřít dohodu a listinu vozit s sebou.

Může jít o maření úředního rozhodnutí

Po právní stránce není předávání dětí mezi rodiči nijak plošně omezeno, a není tak namístě, aby jeden z rodičů zakazoval druhému rodiči styk s dítětem. Když by opravdu jeden z rodičů tomu druhému ve styku s dítětem bránil, jednalo by se zřejmě o maření úředního rozhodnutí,“ říká Alice Dajčarová z advokátní kanceláře Arrows.

Výše popsaná situace se však může změnit v okamžiku, kdy je jednomu z rodičů nebo samotnému dítěti nařízena karanténa nebo izolace. V takovém případě hrozí zjevné riziko nákazy, a je nutné řídit se v první řadě pokyny Krajské hygienické stanice a ošetřujícího lékaře.

Rovněž je třeba vzít v potaz veškerá rizika a pokusit se vytvořit taková pravidla, která minimalizují možnost přenosu nákazy. To platí hlavně v okamžiku, kdy je riziko u jednoho z rodičů větší (pracuje například ve zdravotnictví) a druhý rodič žije ve společné domácnosti s osobou spadající do rizikové skupiny (třeba seniorem).

Moderní technologie mohou kontakt částečně nahradit

Dnešní doba moderních technologií nám nabízí celou řadu možností, jak alespoň částečně nahradit osobní setkávání. A je tak na uvážení rodičů, zda by nebylo vhodnější některou z těchto možností využít v těch případech, kdy by cestování dítěte mezi rodiči mohlo nadmíru zvyšovat riziko nákazy dítěte nebo rodičů,“ uvádí Lukáš Pospíšil z advokátní kanceláře Arrows.

Dohodu mezi rodiči doporučuje i prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová. „Odrazujeme své klienty a veřejnost od soudního řešení rodičovské odpovědnosti a jejího vymáhání soudní cestou. Dá se předpokládat, že v době největšího uzavření bude činnost soudů radikálně omezena a že návrhy na výkon soudních rozhodnutí budou spíše zamítány,“ vysvětluje. S ohledem na výjimečnou situaci by podle ní expartneři měli hledat mimosoudní a smírné řešení.

Cílem opatření je minimalizovat přenos, proto se rodiče mohou dohodnout, že po dobu následujících tří týdnů zůstane dítě u jednoho rodiče, který druhému umožní široký distanční styk. Podobně tak mohou například pracující rodiče svěřit na tuto dobu dítě do péče prarodičům,“ uzavřela Kovářová.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Kdy žádat o snížení výživného? Rozhodující je jedna věc

Čtyřicetiletý otec dvou dětí Mirek pracuje jako číšník. Kvůli koronaviru a dočasně zavřené provozovně přišel o podstatnou část příjmu. Tu tvořily mimo jiné dýška. Může v...

Manželské smlouvy nabírají na oblibě. Lidé se chrání před dluhy partnera

Počet svatebních obřadů sice loni kvůli pandemii koronaviru klesl, na uzavírání manželských smluv to ale mělo jen velmi malý dopad. Smlouvu si v roce 2020 nechalo u notáře sepsat celkem...

Lucie neviděla alimenty roky, exmanžel peníze ukrýval ve stropě

Zdravotní sestřička Lucie z Prahy neviděla alimenty pro své dvě dcery 5 let. Suma se vyšplhala až ke 300 000 Kč. Nepomohlo ani vyhlášení exekuce, protože otec peníze skrýval.