Dlužníci zatím nemají o chráněný účet zájem

Pro desetitisíce lidí v exekuci měl být chráněný účet pojistkou, jak nepřijít o peníze, které slouží výhradně na živobytí. Často se totiž stávalo, že dlužníkovi přišla na účet od zaměstnavatele již částka po stržené exekuci. O tu se přihlásil exekutor z jiného úřadu a než si dlužník požádal o odblokování, ocitl se i týdny bez financí. Jak to ale vypadá, o chráněný účet zájem není. Banky zatím registrují jen jednotky žadatelů. Lidí v exekuci je přitom v Česku přes 700 tisíc.

„Dosud jsme zaregistrovali zájem čtyř klientů,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Zřízení speciálního účtu je možné od začátku července a za jeho založení dlužník nic neplatí.

„O chráněný účet nás požádali zatím jen tři klienti, z toho dva ale neměli požadované dokumenty, které jsou podle zákona pro založení chráněného účtu nezbytné. Tento typ účtu má tedy v Air Bank nyní jeden klient,“ popisuje podobnou zkušenost mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Nejinak je tomu i v bance Moneta. „Příliš velký zájem neregistrujeme, zatím požádal pouze jeden zájemce,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. Finančním domem, který se poněkud vymyká, je m Bank. Tady podle mediální zástupkyně Kristýny Dolejšové založily nízké desítky chráněných účtů.

Politici si od nového opatření slibovali hodně. Především doufali, že chráněný účet přivede alespoň část dlužníků z šedé ekonomiky do té oficiální. Řada z nich si totiž raději nechávala od zaměstnavatele vyplácet peníze na ruku nebo využívala pro zasílání mzdy účty rodinných příslušníků, aby exekutorům unikla.

Model je příliš složitý

Podle zástupců neziskových organizací je problém v tom, že zřízení i fungování chráněného účtu je příliš složité. Dlužník musí nejprve požádat zaměstnavatele o vystavení potvrzení, následně soud oznámí bance číslo účtu, na nějž budou peníze zasílány, a teprve po doručení tohoto oznámení uzavře peněžní ústav s dlužníkem smlouvu o zřízení chráněného konta. Potíž je i v tom, že aby mohl člověk požádat o zřízení chráněného účtu, musí mít už u banky běžný účet, který je od exekutora obstavený. Založení tohoto běžného účtu a čekání na to, až ho exekutor obstaví, může trvat i několik týdnů.

„V praxi se bude postupovat tak, že zaměstnavatel jako doposud provede srážky ze mzdy u těch svých zaměstnanců, u nichž je vedena exekuce na mzdu, a odešle na zaměstnancův bankovní účet nezabavitelnou část mzdy (totéž pak obdobně platí u plátců jiných chráněných příjmů). Ovšem, a to je jistý paradox, zaměstnavatel neposílá nezabavitelnou část mzdy přímo na chráněný účet, jak předpokládala senátní verze chráněného účtu, nýbrž na exekučně postižený bankovní účet zaměstnance. Banka, která tento účet vede, bude muset takto došlou platbu „odfiltrovat“ a odeslat ji na chráněný účet,“ popsal v rozhovoru pro server Češi v právu fungování chráněného účtu Filip Hanzlík, náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace. Odhadoval, že o zřízení chráněného účtu by mohly projevit zájem desetitisíce dlužníků v exekuci, kteří již předtím nějaké konto měli.

Dlužníci zůstali u prověřených způsobů

„Potřeba chráněného účtu pro osoby v exekuci je dlouhodobou záležitostí. Bohužel než se podařilo našim zákonodárcům tento institut schválit, potřeba využívání služeb bezhotovostních plateb dovedla dlužníky k vytvoření poměrně jednoduchých a funkčních možností. Obecně využívají účty svých blízkých nebo účty založené v zahraničních bankách. Této jednoduché náhradě vlastního účtu je velice těžké konkurovat a schválený model chráněného účtu, který už tak přichází s křížkem po funuse, ho svojí složitostí rovnou předurčil k záhubě. Jisté využití by mohl mít u osob, které se teprve do dluhů dostávají a mají první exekuci, ale i tady lze spíše očekávat řešení prostřednictvím oddlužení, které je snad i jednodušší, než založení chráněného účet za dnešních pravidel,“ říká Petr Schneedörfler ze spolku Lighthouse, který pomáhá s řešením dluhů především vězňům.

„Měli jsme mezi našimi klienty zatím dva zájemce, ale oba po zjištění, o jak složitý proces jde, že je nutné ho například opakovat při změnách zaměstnavatele a aktivně si jeho funkčnost hlídat, raději zůstali u roky prověřených způsobů,“ uzavřel.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Na chráněný účet exekutor nemůže. Jak si ho zařídit?

Lidé v exekucích si budou moci od začátku července zřídit takzvané chráněné účty. Na nich se budou schraňovat peníze, které exekuci nepodléhají a jsou určeny k uspokojování...

Desetitisíce dlužníků čeká prominutí dluhů

Vlekoucí se bezvýsledné exekuce skončí. Předlohu schválila 162 hlasy ze 169 přítomných Sněmovna a podepsal ji prezident. Někteří odborníci tvrdí, že novela představuje největší...

Pro zlepšení exekucí nestačí „si myslet“. Musíme vědět!

Senát vrátil do Sněmovny k projednání další návrhy novely exekučního řádu, kterou se poslanci v bouřlivých politických tahanicích zabývají od podzimu 2018. Politici musí posoudit,...