Dlužníky v exekuci od dubna ochrání speciální účet

Banky začnou na požádání od dubna zřizovat chráněné účty pro lidi v exekuci. Vznik definitivně schválili poslanci, novelu nyní podepsal i prezident.

Na kontě se budou shromažďovat peníze, které nepodléhají exekuci a jsou určeny k uspokojování životních potřeb dlužníka a jeho rodiny. Chráněný účet musí banka založit na žádost dlužníka zdarma, bezplatné bude také vedení konta.

Poslanecký návrh z pera Kateřiny Valachové (ČSSD) a Patrika Nachera (ANO) chce zamezit tomu, aby se dlužníci ocitli úplně bez prostředků. Dnes se totiž běžně stává, že zaměstnavatel provede srážku ze mzdy, pošle peníze na účet dlužníka, ale může přijít další exekuce. Než si dotyčný zajistí odblokování, je i týdny bez financí.

„Když člověk přijde i o peníze, které jsou chráněné, to je ta nezabavitelná částka, tak nemůže hradit trvalé platby, jako je nájem, sociální, zdravotní pojištění a pak se druhotně dostává do dalších problémů. Jedni věřitelé jsou sice uspokojeni, ale vzniknou věřitelé noví,“ uvedl Nacher.

Raději pracovali načerno

Dalším cílem předlohy je pak přivést alespoň některé dlužníky zpátky do oficiální ekonomiky. Zabavování dostupných finančních prostředků totiž vedlo řadu lidí k tomu, že raději pracovali načerno. Za takovou práci pak dostávali peníze v hotovosti.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) ale při sněmovním schvalování poukazoval na to, že v předloze je podmínkou pro zřízení chráněného účtu existence běžného účtu postiženého exekucí. Mnoho dlužníků v exekuci ale podle něho bankovní účet nemá.

Banky už se na první žádosti od dlužníků připravují. „Bude třeba, aby měl žadatel v naší  bance účet, na který bude vedena exekuce a žadatel v ní bude figurovat jako „povinný“. V takovém případě bude moci požádat o chráněný účet. Stávající účet nebude možné převést na účet chráněný. Chráněný účet bude muset být založen jako účet nový, pro tento účel určený,“ napsal Petr Madle, tiskový mluvčí ČSOB. Česká spořitelna zatím podrobnosti netuší. „V tuto chvíli ještě není jasné, zda budou klienti moc převést stávající účet do režimu chráněného účtu, nebo zda bude nutné zřízení nového chráněného účtu,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Feranec: Chráněný účet by měl pomoci dlužníkům, ulevit zaměstnavatelům

Budou mít dlužníci v exekuci nezabavitelné peníze na speciálním bankovním účtu? Počítají s tím hned dva poslanecké návrhy. Takzvaný chráněný účet by musela banka založit na...

Hanzlík: Chráněný účet a rozumné zastavování marných exekucí pomůže dlužníkům tisíckrát víc než jakákoliv...

Již více než 350 000 klientů bank si od března požádalo o odklad splátek úvěrů, který by jim měl spolu s dalšími ochrannými opatřeními pomoct překonat koronavirovou krizi. Vedle...

Chráněný účet by dlužníkům pomohl víc než veškerá pomoc, kterou jim nabízí zákonodárci navrhované změny

Již delší dobu sleduji, jak se neziskové organizace i někteří soudní exekutoři předhánějí ve snaze pomoci zadluženým lidem. Mnohé nápady pak přebírají politické strany nebo...