Jak si vybrat exekutora

Nedaří se vám přimět dlužníka k zaplacení dluhu a rozhodli jste se proto přistoupit k exekuci? V tom případě budete muset nejprve připravit návrh na zahájení exekučního řízení a následně ho podat k některému z exekutorských úřadů, kterých v Česku aktuálně působí přes 150. Jaká kritéria byste při výběru exekutora měli zohlednit?
 

Kdy může věřitel přistoupit k exekuci?
Pro zahájení exekučního řízení musí mít věřitel v ruce tzv. exekuční titul, kterým je typicky: - pravomocný rozsudek soudu - vykonatelný platební rozkaz - rozhodčí nález - doložka přímé vykonatelnosti

1. Efektivita exekutora

Zásadním kritériem při výběru exekutora, kterému svěříte vymáhání své pohledávky, je jeho efektivita. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná veřejná databáze, která by porovnávala úspěšnost jednotlivých exekutorských úřadů, bývá pro věřitele nejlepším vodítkem doporučení známého či například advokáta, který vám pomáhal s předchozími právními úkony. Pokud nemáte na koho se obrátit, může vám napovědět alespoň rešerše na internetu.
 

2. Kvalita komunikace

Dalším důležitým aspektem je ochota a rychlost komunikace ze strany exekutora a jeho pracovníků. Pro věřitele je důležité, aby měl přehled o stavu vymáhání své pohledávky a zároveň aby se mohl spolehnout na to, že se v rozumném čase dočká odpovědí na své případné dotazy a podněty. Z tohoto důvodu je vhodné se u exekutora dopředu informovat, jakým způsobem vás bude průběžně informovat o svém postupu, a rovnou si u této příležitosti ověřit, jak dalece je exekutor kontaktní. Pomalá komunikace bývá mnohdy signálem celkově nízké efektivity úřadu, proto pokud se exekutorovi již na počátku prakticky nedá dovolat a na e-maily či dopisy reaguje s velkým zpožděním, bývá vhodnější poohlédnout se jinde.
 

3. Záloha na náklady exekuce

Exekutor má ze zákona právo požadovat po věřiteli před zahájením exekučního řízení zálohu na jeho náklady. Konkrétně se může jednat až o 50 % odměny exekutora a polovinu paušální náhrady hotových výdajů (např. u dluhu ve výši 50 000 Kč až 5 500 Kč). Skutečnost, že po vás exekutor zálohu požaduje, nemusí být sama o sobě špatným signálem. Z hlediska úspory nákladů však může být výhodné informovat se na tyto podmínky u více exekutorů a zohlednit je při výběru společně s ostatními kritérii.

Ověřte si dopředu pravděpodobnost úspěchu!
Ještě před zahájením exekučního řízení je dobré s exekutorem probrat, jaká je reálná šance na úspěšné vymožení dluhu. Zejména v případech, kdy je na dlužníka vedeno již více exekucí, bývá tato pravděpodobnost poměrně nízká, a pro věřitele by tak mohlo jít jen o další zbytečně ztracené peníze. Zároveň je vhodné exekutorovi nejen při zahájení, ale i v průběhu exekučního řízení předávat veškeré informace o majetkové situaci dlužníka, které má věřitel k dispozici, neboť tím může dojít ke zefektivnění celého procesu.

4. Mobiliární exekuce

K úspěšnému vymožení pohledávky bohužel ne vždy postačují základní úkony jako obstavení účtu či provádění srážek z příjmu dlužníka. Proto je vhodné si u exekutora dopředu ověřit, zda provádí i tzv. mobiliární exekuce, tedy zabavení movitého majetku dlužníka a jeho následný prodej v dražbě. Přestože je exekutor ze zákona povinen postupovat tak, aby za využití veškerých legálních postupů dosáhl uspokojení práva věřitele, ne všechny exekutorské úřady tento způsob výkonu exekuce provádějí.
 

5. Blízkost úřadu

Zejména v případě, že s exekučním řízením nemáte žádné zkušenosti, pro vás může hrát důležitou roli také možnost exekutora osobně navštívit a probrat s ním veškeré podrobnosti. Z tohoto hlediska je výhodné vybrat si úřad ve vašem okolí.

Relevantní může být také vzdálenost úřadu k místu pobytu a výskytu majetku dlužníka. Exekutor má totiž nárok na kompenzaci svých cestovních výloh, které do částky 1 500 Kč hradí dlužník a nad tento limit je platí věřitel. Vzhledem k tomu, že je exekutor povinen tyto výlohy poměrně rozdělit mezi všechny dlužníky navštívené při daném výjezdu, by však tyto výdaje neměly být zásadní položkou.
 

Co když budu chtít exekutora vyměnit?
Pokud věřitel není spokojen s prací vybraného exekutora, má možnost navrhnout jeho změnu. S touto změnou musí obecně souhlasit jak nový, tak i dosavadní exekutor. Pakliže s ní původní exekutor nesouhlasí, musí věřitel podat návrh na exekuční soud a ten následně musí jeho požadavek shledat za oprávněný. Důvodem k tomu může být například to, že exekuce není původním exekutorem prováděna, byť neexistují důvody, které by tomu bránily.

6. Etika

Přestože by se měl exekutor vždy maximálně snažit dosáhnout uspokojení pohledávky věřitele, smí tak vždy činit pouze v mezích zákona. Z tohoto hlediska je dobré se informovat také o pověsti exekutora a výsledcích případných kárných řízení.
 

7. Doplňkové služby

Kromě základní činnosti směřující k vymožení dluhu mohou exekutoři věřitelům poskytovat i určité doplňkové služby. Jednou z nich může být například průběžné sledování insolvenčního rejstříku, kdy exekutor věřitele informuje o případném zahájení insolvenčního řízení, do kterého by se měl v zájmu vymožení svého práva včas přihlásit.

Zejména v případě vymáhání více pohledávek pak věřitel může ocenit také možnost dálkového nahlížení do spisu či zasílání pravidelných reportů. V této souvislosti je vhodné se dopředu informovat, zda je exekutor schopen tyto služby věřiteli zajistit, zda jejich poskytování bude bezplatné, a případně jejich poskytování adekvátně upravit smlouvou o provedení exekuce.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...