Konec dětských dlužníků, škodu uhradí rodiče

Děti s exekucemi budou v Česku už brzy minulostí. Sněmovna jednomyslně schválila omezení vzniku a vymáhání dluhů. Pokud návrh posvětí Senát a podepíše prezident, což se očekává, praxe začne platit od července letošního roku.

V Česku žije asi 2 500 zadlužených dětí a exekuce mají i batolata.

Vládní novela navrhuje, aby pohledávky bylo možné vymáhat pouze z majetku, který nezletilý získal před dovršením dospělosti. Majetek většiny lidí při dosažení 18. narozenin bývá obvykle nulový nebo velmi malý. Za zbytek budou ručit rodiče, což ochrání věřitele.

Týká se to třeba případů, kdy dluhy vzniknou na základě právního jednání, k němuž dal zákonný zástupce souhlas nebo které učinil za dítě. Jde například o jízdu na černo, nezaplacené faktury za mobil či neuhrazené lékařské ošetření.

Škodu, kterou napáchá dítě mladší 13 let, uhradí ten, kdo nad nezletilým zanedbal náležitý dohled. Pravidlo má ovšem dvě výjimky: dítě bude samo odpovědné, pokud škodu způsobí úmyslným trestným činem, nebo jestliže to dovolí jeho majetkové poměry – například zdědí finanční obnos či nemovitost.

Podle nově schváleného návrhu rovněž soudy nebudou moct vydat proti nezletilému platební rozkaz. Zároveň musejí posílat obsílky i nezletilým starším 15 let. Dnes se posílají jen jejich zákonným zástupcům.

Nová pravidla i zpětně

Napravujeme věc, která tady fungovala dvacet let,“ uvedl při schvalování Patrik Nacher, poslanec ANO.

Posvěcení předlohy Sněmovnou vítají i poradny, které pomáhají dlužníkům. „Zvýšená odpovědnost rodičů za závazky svých nezletilých dětí je naprosto správná. Situace, kdy tisíce dětí z dětských domovů nastoupí do prvního bydlení nebo práce s několikacifernými dluhy, které jdou evidentně na vrub jejich rodiči, není udržitelná,“ řekl pro server Češi v právu David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Nová pravidla pro dětské dluhy se budou od července vztahovat i zpětně na lidi do 21 let věku.

Díky schváleným pozměňovacím návrhům z pera Marka Výborného (KDU-ČSL) a Jana Farského (STAN) budou navíc moci veřejné instituce, jako jsou radnice či dopravní podniky, odpouštět staré dětské dluhy, aniž by se musely bát, že poruší povinnosti spojené se správou majetku.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Exekuční novela poškodí věřitele, vyhodnotili analytici

Novela exekučního řádu, kterou budou projednávat poslanci na mimořádné schůzi tento týden, zvýhodňuje dlužníky. Na věřitele se naopak zapomíná. Analýzu dopadu na obě strany...

Nezavádějme plošné omezení exekucí, volají věřitelé, exekutoři i poradny pro dlužníky

Poslanecká sněmovna by měla tento týden projednávat další opatření ke zmírnění ekonomických dopadů epidemie. Zahrnují i obnovení zákazu provádění mobiliárních exekucí a dražeb...

Exekuční novela zavádí pravidlo „čím víc dluhů naděláš, tím méně zaplatíš“

Na středeční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny se zákonodárci budou zabývat novelou exekučního řádu, která počítá mj. se zavedením povinných záloh na náklady exekuce a...