Lidé v listopadu méně žádali o oddlužení. Čísla vzrostou, míní expertka

Lidé v listopadu méně žádali o osobní bankrot. Oproti říjnu se počet návrhů snížil o 183, soudy přijaly 1 318 žádostí. Naopak narostl počet firemních insolvenčních návrhů. Poprvé od června 2017 tak bylo podáno dva měsíce za sebou 100 a více firemních insolvenčních návrhů. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat zveřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz. Insolvenční novela je nyní v platnosti 1,5 roku a chystá se její další úprava.

„Počet návrhů na osobní bankrot i počet osobních bankrotů je v posledních měsících poměrně nízký. Vzhledem k listopadovému poklesu počtu návrhů na osobní bankrot přitom můžeme v dalších měsících čekat, že počet osobních bankrotů se bude dále pohybovat okolo hranice 1 300 až 1 400 měsíčně,“ říká Věra Kameníčková, analytička CRIF. Růst počtu návrhů na osobní bankrot by podle ní mohl přijít v roce 2021.

Experti očekávají rovněž výraznější zájem o návrh na bankrot obchodních společností a fyzických osob podnikatelů, což souvisí s pandemií koronaviru.

„Otázky na insolvenční řízení z řad statutárů jsou stále častější. Sice se snaží do poslední chvíle oddálit úpadek, zároveň se ale obávají vlastní odpovědnosti. Novela insolvenčního zákona, která z důvodu pandemie odkládá povinnost firem podat na sebe insolvenční návrh, přitom pouze oddaluje reálné následky koronavirové krize. Je možné, že část dlužníků se rozhodne počkat s podáním insolvenčního návrhu, jejich dluhy ale nezmizí, pouze se projeví později. Oddalování úpadku může vyvolat druhotnou platební neschopnost jejich věřitelů a celý problém se tak přesune i na další osoby,“ upozorňuje Pavel Strnad, spoluzakladatel Advokátní kanceláře Polverini Strnad, která se věnuje oblasti firemních insolvencí.

Oddlužení za tři roky pro všechny

Insolvenční novela nyní platí 1,5 roku. Pro fyzické osoby existují tři varianty oddlužení. Z té základní pětileté vloni vypadla dosavadní povinnost splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů. Pokud se to dlužníkovi podaří, bere se jeho oddlužení automaticky jako úspěšné. Pokud věřitelům za 5 let splatí méně, rozhoduje o jeho oddlužení na konci procesu soud. Druhá varianta trvá 3 roky a lidé v ní musí splatit minimálně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný tříletý režim, který není podmíněný žádnou minimální procentuální úhradou.

Pokud by byla schválena novela z pera ministerstva spravedlnosti, proces by u všech lidí mohl trvat jen 3 roky. Oddlužení by přitom nebylo podmíněno uhrazením určitého minimálního procenta pohledávek.

Z dat insolvenčního rejstříku vyplývá, že v první polovině roku 2019 bylo podáno v průměru 1 650 návrhů na povolení oddlužení měsíčně, a v druhé polovině roku pak 3 119 návrhů měsíčně. V roce 2020 to bylo v průměru 2 106 návrhů měsíčně (v datech není zohledněn prosinec – pozn. red).

Věřitelé dostanou jen čtvrtinu

„Dá se říci, že loni se počet oddlužení po přijetí novely sice zdvojnásobil, letos se však již pomalu vrací zpět k původním číslům. Nenaplnila se tedy očekávání, že mírnější podmínky oddlužení vyřeší problém zhruba 800 tisíc dlužníků ve vícečetných exekucích. Na druhou stranu novela citelně poškodila věřitele. Před přijetím novely podle údajů InsolCentra dlužníci platili věřitelům v průměru 56 procent svých dluhů. Po přijetí novely se toto číslo podle interních statistik snížilo na 43 procent. Nyní se chystá další novela, která má plošně zkrátit proces oddlužení z 5 na 3 roky. Odhaduji tedy, že procento uspokojení pohledávek věřitelů poklesne o dvě pětiny na 25,8 procenta. Přijímat další novelu bez dostatečného vyhodnocení dopadů té předchozí a bez náležitého prostoru pro odbornou diskuzi není podle mne rozumné,“ domnívá se Michal Žižlavský, člen představenstva a předseda insolvenční sekce České advokátní komory.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Dluhy se budou za pár let odpouštět ve velkém. Zásahy do exekucí a insolvencí to musí reflektovat

V týdnu začíná další schůze sněmovny a jejím dominantním tématem přirozeně bude koronavirová pandemie. Původně se poslanci měli ve druhém čtení věnovat i novelám, které mohou...

Zbytečné změny v insolvencích? Do oddlužení míří daleko méně lidí, než se čekalo, říká Tomáš Valášek

Nová pravidla pro osobní bankroty, účinná už více než rok, nepřinesla předpokládané posuny – do oddlužení totiž po krátkém výkyvu míří téměř stejný počet lidí jako před...

Nejčastější chyby věřitelů v insolvenčním řízení

Vstup dlužníka do insolvence nebývá pro věřitele dobrou zprávou. Kromě rizika, že se mu nepodaří získat zpět celou dlužnou částku, je s insolvenčním řízením spojená i celá...