Nákupní horečka vrcholí: Pozor na podvodníky na internetu

Do Vánoc zbývá pár dnů a nákupní horečka vrcholí. Spousta z nás využívá nakupování v e-shopech, placení online a doručování přes různé přepravní společnosti. Někteří nakupují i na bazarech a přes sociální sítě. Na co si dát pozor? Jaké jsou současné trendy podvodníků? Poradí právnička Petra Andresová.

Phishing

Jednou z největších nástrah online světa je phishing neboli česky „rhybaření“. Je to zlodějská taktika, která se bohužel netýká pouze nákupů, ale i komunikace s bankami a zejména s přepravními společnostmi. Jedná se o podvodnou techniku využívající informační a komunikační technologie, jejímž cílem je zisk přihlašovacích údajů k různým webovým službám a aplikacím, heslům, číslům kreditních karet a podobně.

Phishing neboli rhybaření je podvodná technika, jejímž cílem je zisk přihlašovacích údajů k různým webovým službám a aplikacím, heslům, číslům kreditních karet a podobně.

V čem phishing spočívá

Celý princip spočívá ve zcela věrohodném napodobení žádosti ať už z banky nebo přepravní společnosti, která po vás chce vyplnit citlivé údaje. Bohužel se často jedná o opravdu zdařilé napodobeniny, které by měl problém rozeznat i zkušený uživatel. Typicky jde o výstražný email z banky, který nutí ihned aktualizovat údaje pro internetové bankovnictví. Poměrně častá je také situace, kdy vám přepravní společnosti doručují zásilku a potřebují například upřesnit čas dodání. Tito podvodníci sázejí zejména na drobnou nepozornost a vánoční shon je pro ně perfektní příležitostí.

Před Vánoci nejvíce hrozí zesílení phishingových útoků souvisejících s přepravou dárků, tak buďte obzvlášť obezřetní.

Jak se chránit před phishingem ?

  1. Vždy kontrolujte emailovou adresu, z níž zpráva přišla.
     

  2. Pokud je po vás v mailu žádáno, abyste klikli na odkaz, zbystřete. Klikněte až poté, co jste si jistí, že zpráva není podvod.
     

  3. Neinstalujte si programy či aplikace, které vám byly zaslány mailem a nezadávejte do nich citlivé údaje.
     

  4. Nevěřte mailům, které „mluví“ špatnou češtinou.
     

  5. Banka ani podobná instituce vás o vrácení peněz, riziku pro vaše úspory nebo o nutnosti aktualizace certifikátu nebude žádat prostřednictvím mailu.
     

  6. Ověřujte ve webovém prohlížeči, jestli jste připojení přes zabezpečené spojení, a to zejména pokud se chystáte zadat citlivé údaje. Při jakékoliv pochybnosti stránku opusťte. Jak poznat, zda je připojení k webu bezpečné, najdete ve svém internetovém prohlížeči. Google Chrome, nejrozšířenější prohlížeč současnosti, informace uvádí zde.

Podvodné e-shopy

S blížícími se svátky klidu a míru dochází každoročně k obrovskému nárůstu podvodných e-shopů. To potvrzují například pracovníci kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. Ti loni před Vánocemi upozorňovali mimo jiné na falešné weby napodobující internetový obchod Amazon či e-shopy parazitující na známých značkách Michael Kors či Ray-Ban. Zločinci tohoto typu se snaží využít situace, že lidé jsou v časové tísni a chtějí zároveň ušetřit. Proto lákají na obrovské výprodeje, neuvěřitelné slevy a nabídky, které se nebudou opakovat. Často parazitují na známých značkách a podle nich pojmenovávají i své webové stránky.

Prakticky každý rok vidíme s příchodem nákupní sezóny nárůst škodlivých webových stránek souvisejících s online nakupováním.
Pavel Krejčí | kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies

Jak se chránit před podvodnými e-shopy?

  1. Najděte si informaci o vlastníkovi webu či domény a identifikaci podnikatele.
     

  2. Zjistěte, zda má web uvedeny základní data pro spotřebitele jako je funkční kontakt, sídlo a srozumitelné obchodní podmínky.
     

  3. Pokud je e-shop anonymní, stránky opusťte.
     

  4. Obezřetní buďte i se sídly společnosti v jiné zemi.
     

  5. Nevěřte příliš nízkým cenám a špatné češtině.

Česká obchodní inspekce pod odkazem www.coi.cz/rizikove uvádí informace o stránkách, které považuje za rizikové z důvodu nedodržování některých zákonných povinností či pro obtížnou vymahatelnost spotřebitelských práv.

Nevýhodné půjčky

Stále více domácností má problémy s tím, aby vůbec finančně vyšlo, a proto si půjčuje. V době Vánoc je tlak na „bohaté“ Vánoce velmi silný a spousta lidí podlehne reklamám o výhodné půjčce. Jakákoliv půjčka ale znamená povinnost zapůjčené peníze s úrokem zase vrátit. Z výhodné půjčky se pak snadno může stát skok do dluhové pasti, ze které se špatně dostává. O tom, na co se zaměřit při případném sjednávání půjčky, jsme psali v jiném článku. Najdete ho zde.

Organizace Člověk v tísni se pak každoročně věnuje analýze bankovních i nebankovních subjektů půjčujících peníze. Index odpovědného úvěrování je k dispozici na jejich stránkách. Pokud byste přece jen o půjčce uvažovali, index prostudujte, nechte si poradit a myslete na to, že krátkodobá radost z drahého daru by se mohla stát dlouhodobou starostí. A to za to nestojí.


Autor: Petra Andresová

Foto:  weerapatkiatdumrong | Canva.com