Neplatiči alimentů dostali stopku na hazard

Neplatíte výživné na své dítě? Nebudete moct sázet. Takový vzkaz dal stát neplatičům alimentů. Ti jsou od začátku července automaticky zahrnuti do rejstříku vyloučených osob z hazardních her. Do neveřejného systému, jehož správcem je Ministerstvo financí, tak přibylo kolem sedmi tisíc osob. Celkem je v něm zapsáno přes 190 tisíc osob.

Stát loni na daních z hazardních her vydělal zhruba 12,5 miliardy korun. Dodatečné daňové inkaso ale nesmí být překážkou pro odpovědnou politiku státu, který se musí snažit eliminovat negativní dopady hazardního hraní na společnost,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Připomněl, že za neplatiče, kteří nehradí výživné, supluje alimenty stát. Ty pak následně po hříšníkovi vymáhá. „Neexistuje důvod, aby vymáhané peníze končily naházené v automatech,“ doplnil Stanjura.

Rejstřík osob vyloučených z hazardních her funguje od konce roku 2020. Lidé v něm zapsaní mají zákaz vstupu do kasin nebo heren a účastnit se nemohou ani kurzových sázek. Na výherní losy se opatření nevztahuje.

Neexistuje důvod, aby vymáhané peníze neplatičů výživného končily naházené v automatech.
Zbyněk Stanjura (ODS) | ministr financí

Dagmar Vogtová z projektu Vaše výživné, který pomáhá sólorodičům vymoci dlužné alimenty, novinku vítá.

Je správné, aby neplatiči výživného byli uvedeni v rejstříku vyloučených osob z hazardních her. A ačkoli není známo, kolik osob z řad neplatičů výživného je závislých na herních automatech a do jaké míry se jejich platební morálka zlepší, je to opatření, které jim alespoň zabrání peníze v herních automatech utrácet,“ řekla serveru Češi v právu Vogtová.

Jelikož pomáháme oprávněným  tedy těm, kterým je dluženo, tak nevíme kolik z dlužníků použije peníze v hazardu místo zaplacení alimentů. Nicméně, jako každá závislost je i hazard pro dotyčného vždy přednější než placení výživného,“ doplnila.

Lidé v úpadku si nezahrají, v exekuci ano

Sázet je zakázáno lidem, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi nebo jsou v insolvenci.  Pokud má člověk exekuci (jež se netýká se neplacení výživného), v rejstříku veden není.  Leda, že by dotyčný o zapsání sám požádal. Počet na vlastní žádost zapsaných lidí za poslední měsíce roste. Aktuálně je to kolem 3,5 tisíce lidí. Možnost využívají především lidé, kteří cítí, že nemají své hraní pod kontrolou a zápisem se snaží sami sebe chránit.

Žádost se vyplní v online formuláři a následně ji dotyčný podá na ministerstvo financí prostřednictvím datové schránky, emailem s uznávaným elektronickým podpisem nebo poštou s úředně ověřeným podpisem.

Pokud by herny nechaly člověka zapsaného v registru hrát, hrozí jim pokuta až 50 milionů korun. V případě, že provozovatel umožní osobě v rejstříku zřídit nebo používat uživatelské konto, vystavuje se až třímilionové sankci.


Autor: Jitka Hradilová

Zdroj foto: mbbirdy | Canva.com