Nová změna u datových schránek. Pozor na vybírání zpráv

Pokud máte zřízenou datovou schránku, měli byste zpozornět. Letošní rok totiž přinesl zásadní změny v jejím provozu. Novela od počátku ledna zavedla takzvané automatické doručení i u dokumentů soukromé povahy. Co přesně to znamená, vysvětlíme v následujícím článku.

Pro poštu v datové schránce platí takzvaná fikce doručení. To znamená, že pokud si člověk zprávu v datovce nepřečte, bude po uplynutí 10denní lhůty považována za doručenou.

Datová schránka slouží podobně jako e-mail k elektronické komunikaci. Technicky je ale navržena tak, aby zajistila vysokou důvěryhodnost doručovaných zpráv. „Původně byla vytvořena pouze pro jednání s úřady, v současné době ji však mohou ke vzájemné komunikaci využívat i fyzické a právnické osoby, tedy i spotřebitelé ve styku s obchodníky, případně i mezi sebou navzájem,“ popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jakmile odešle do schránky zprávu úřad, jde o veřejnoprávní dokument. K tomu, aby rozhodnutí úřadu mohlo začít vyvolávat účinek, je nutné, aby bylo doručeno.  Pakliže se člověk do schránky nepřipojí a poštu nepřijme, ať už záměrně nebo omylem, uplatní se takzvaná fikce doručení. To znamená, že po uplynutí 10denní lhůty bude zpráva považována za doručenou.

Od ledna to samé začalo platit i v komunikaci soukromé povahy. Zatímco dříve šlo v nastavení datové schránky doručování soukromých zpráv zakázat, nově může do schránky posílat dokument opravdu kdokoli. Řešit se tak může například i reklamace nebo předžalobní výzva dlužníkovi. A pravidla jsou stejná: pokud osoba s datovou schránkou ani po deseti dnech zprávu neotevře, bude se brát jako doručená.

Smyslem právní úpravy bylo podle Hekšové znemožnit obstrukce při doručování. Dříve totiž mohlo docházet k tomu, že se adresát záměrně do schránky nepřihlašoval a poštu v ní nepřebíral.

Od ledna 2022 platí fikce doručení i pro komunikaci soukromé povahy. To dříve u datových schránek nebylo.

Zasílání upozornění

Příjemce by si měl udržovat o příchozí poště přehled, aby mu neuniklo nic podstatného.

"Pokud je u dotyčného používání datové schránky na denním pořádku, pak tento tip zřejmě nebude novinkou, avšak je dobré poukázat na možnost nastavení zasílání upozornění v případě, že je do datové schránky doručena nová zpráva. V rámci záložky „Nastavení“, bod „Notifikace“, si každý může nastavit upozornění prostřednictvím e-mailu a nebo SMS zprávy.  V okamžiku, kdy do datové schránky přijde nová zpráva, bude o tomto bezplatně informováni zvoleným způsobem. Jedná se tak o jednoduchý nástroj, jak zmírnit riziko promeškání nebo přehlédnutí doručené datové zprávy,“ radí Jakub Oliva, advokát z kanceláře Arrows.

Uživatelům určitě doporučuji, aby si v datových schránkách nastavili notifikace. To je jednoduchý způsob, jak zmírnit riziko promeškání doručené datové zprávy.
Jakub Oliva | advokátní kancelář Arrows

Některým skupinám je již nyní zřizována datová schránka povinně. Jde například o advokáty či právnické osoby. Od roku 2023 ji pak budou muset mít i všechny podnikající fyzické osoby a rovněž všichni občané, kteří využívají služeb Národního bodu pro identifikaci a autentizaci (NIA), a je u nich tak dán předpoklad určité informační gramotnosti.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: Canva.com

Přečtěte si také

Tříleté oddlužení? Signál, že dluhy se nemusí platit, namítají odborníci

Novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Řada odborníků je však proti. Vadí jim, že je řešení příliš paušální, znevýhodňuje...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...