Počet lidí v exekuci vloni klesl na 783 000

V roce 2019 bylo dle oficiálních údajů Exekutorské komory ČR v Centrální evidenci exekucí vedeno 783 053 obyvatel Česka. Oproti roku 2018 jde o propad o 38 284 osob. Proti těmto fyzickým osobám je vedeno celkem 4 476 069 exekučních řízení. V průměru jde o 5,7 exekuce na osobu.

„Loni jsme avizovali, že dojde k postupnému úbytku exekučních řízení. Jak se ukazuje, tak naše prognóza byla správná,“ komentuje nová čísla prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. „Očekáváme, že klesající trend celkového počtu exekucí i povinných bude pokračovat,“ dodává.

Souběžně s nižším počtem lidí v exekuci se meziročně lehce zvýšil počet skončených exekučních řízení. Celkově bylo vloni ukončeno 545 000 exekucí, což je o 5 000 více než v předchozím roce.

Počet nově zahájených exekučních řízení se také nepatrně zvýšil. V roce 2018 napadlo na soudy celkem 505 120 žádostí exekutorů o pověření k vedení exekuce, loni šlo o 506 995 žádostí. Ne všechny z nich však vedly k pověření exekutora k vedení exekuce, část nových exekucí byla spojena do starších řízení.

Z celkového počtu exekucí je cca 580 000 řízení v latentním stavu z důvodu paralelně vedeného insolvenčního řízení. Nárůst latentních řízení souvisí s tzv. oddlužovací novelou, která v minulém roce zpřístupnila osobní bankrot většímu počtu osob.

Nárůst počtu exekucí Exekutorská komora sleduje pouze u lidí s přesně deseti exekucemi. U osob s méně než deseti exekucemi i více než deseti exekucemi došlo k poklesu.

Statistiky exekucí, Exekutorská komora ČR

K největšímu poklesu počtu nových exekucí došlo ve srovnání s rokem 2018 v obvodu Krajského soudu Ústí nad Labem (−10,6 procenta) a v obvodu Krajského soudu v Českých Budějovicích (−8,6 procenta). Naopak k nárůstu počtu exekucí došlo v obvodu Městského soudu v Praze (+23,7 procenta) a v obvodu Krajského soudu v Praze (+ 6,4 procenta).

Statistiky exekucí, Exekutorská komora ČR

„I přes pokles celkového počtu exekucí stále zůstává množství a zejména struktura exekvovaných obyvatel ČR problémem. Bez modernizace exekučního prostředí ale nelze očekávat rychlé změny. Exekutorská komora ČR i proto dlouhodobě prosazuje místní příslušnost exekutorů, úpravu rostoucích příslušenství dluhu, racionalizaci doručování, jednodušší zastavování exekuce při bezvýslednosti, zjednodušení srážek ze mzdy a další,“ dodává Plášil.


Autor: REDAKCE, tisková zpráva Exekutorské komory ČR

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...