Pojištění do zahraničí: Kdy stačí jen kartička pojištěnce?

Vyměnit peníze, nakoupit zásoby, sbalit kufry. To jsou jen některé úkony, které musíte stihnout před dovolenou. Co když se v cestovní horečce zapomenete pojistit? Bude stačit jen kartička pojištěnce? Na tyto a další otázky odpoví článek právničky Petry Andresové.

Kartička pojištěnce

Oficiálně se jí říká Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC).  Jedná se o modrou kartičku, kterou jste dostali od své pojišťovny a standardně se jí prokazujete u lékaře. Pokud míříte na dovolenou, nikdy ji nezapomeňte vzít s sebou. Její držitel má nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a očekávané délce pobytu.

Kde všude platí?

  • po celé Evropské Unii
  • v zemích Evropského hospodářského prostoru: Lichtenštejnsko, Island a Norsko
  • na základě dohody o volném pohybu osob i ve Švýcarsku
  • v Severní Makedonii a Srbsku na základě dohody s tamním orgánem zdravotního pojištění
  • ve Velké Británii na základě dohody mezi Spojeným královstvím a EU
  • pokud si u své pojišťovny vyžádáte před cestou takzvané „evropské formuláře“, tak na základě mezinárodních smluv i v Turecku a Černé hoře

Na co platí?

Evropský průkaz zdravotního pojištění můžete použít ve všech veřejných zdravotních zařízeních. Díky němu máte nárok při čerpání zdravotní péče na stejné podmínky jako místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění.  

Ovšem pozor! To, že máte nárok na stejné podmínky, neznamená, že ošetření bude zadarmo. Ve spoustě zemí se zdravotnické úkony platí nad rámec zdravotního pojištění. Místní i cizinci tak často musí hradit spoluúčast.

Poplatky se liší, ale podle údajů Veřejné zdravotní pojišťovny se pohybují v přepočtu od 50 do 2000 korun za návštěvu lékaře. Několik set korun můžete zaplatit i za předepsané léky a běžné jsou například také poplatky za hospitalizaci.

Nelze automaticky počítat s tím, že úkony, které jsou v Česku hrazeny z pojištění, z něj budou proplaceny i v cizině. Typicky se jedná o stomatologické zákroky. Ty si ve spoustě zemí musí lidé platit sami.

Vždy, když cokoliv uhradíte, uschovejte si doklad. Pokud se jednalo o zemi Evropské unie, můžete po návratu z dovolené zkusit uplatnit nárok na refundaci. Vaše pojišťovna vám však částku proplatí jen do výše tuzemských cen. Další podmínkou je, že se musí jednat o péči, která je v Česku z veřejného zdravotního pojištění hrazená.

Cestovní pojištění

Plně hrazenou zdravotní péči poskytuje klientům až cestovní pojištění. Ušetří vám starosti spojené se spoluúčastí, s transportem do České republiky nebo v nejhorším případě s repatriací ostatků. S ohledem na typ dovolené se pak můžete připojistit například na různé druhy sportovních aktivit či vysokohorskou turistiku. Navíc budete mít nárok využít služeb asistenta na telefonu, který bude komunikovat v českém jazyce. Ten vám například může doporučit vhodné zdravotnické zařízení.  

Sjednání cestovního pojištění v zahraničí

U spousty poskytovatelů je možné sjednat cestovní pojištění i v době, kdy už jste do ciziny odcestovali. V tomto případě ale dejte pozor na takzvanou karenční dobu - to je praxe, kdy pojištění platí až několik dní od uzavření smlouvy. Některé pojišťovny žádnou takovou dobu nemají a cestovní pojištění začíná platit momentem zaplacení pojistky. Tuto informaci je však dobré před uzavřením smlouvy ověřit.


Autor: Petra Andresová
Foto:  Češi v právu