Právníci ve videu poradí, jak přihlásit pohledávku do insolvenčního řízení

V letošním roce začnou postupně končit podpůrné státní programy a moratoria, která během pandemie koronaviru držela nad vodou mnoho firem. Experti odhadují, že počet firemních insolvencí ve srovnání s loňským rokem stoupne. Řada lidí se tak ocitne v pozici věřitele, aniž by měla hlubší znalost problematiky insolvencí.

Právníci z advokátní kanceláře Arrows připravili videa, v nichž jednoduchou formou vysvětlují, jak přihlásit svou pohledávku do insolvenčního řízení či co to vlastně insolvence je.

„Insolvenční řízení je pro laika velmi složitý proces a je velmi těžké se v něm zorientovat,“ říká advokát Jiří Koubek z advokátní kancelář Arrows. Pokud chce věřitel podat přihlášku své pohledávky do insolvenčního řízení, měl by využít formulář dostupný na stránkách ministerstva spravedlnosti. Nutné je rovněž přiložit podklady, které pohledávku prokazují. Mohou to být smlouvy, faktury nebo třeba doklad o platbě v případě neuskutečněného plnění.

Garance uspokojení všech věřitelů není

„Po přihlášení pohledávky se koná přezkum pohledávek, jestli jsou nároky věřitelů po právu a zda pohledávky skutečně existují. Následně probíhá zpeněžení majetku dlužníka, aby byly pohledávky věřitelů splaceny. Insolvenční řízení negarantuje uspokojení všech věřitelů a proces je závislý na mnoha faktorech, jako je například hodnota dlužníkova majetku, na tom, jak se ho podaří prodat, a důležité je i to, jaké pohledávky měli ostatní věřitelé,“ doplňuje Koubek. Doporučuje angažovat se ve věřitelském výboru, což je orgán, který dohlíží na insolvenčního správce, potažmo celé řízení, a má možnost jeho směřování ovlivňovat.

V seriálu se mimo jiné dozvíte, kteří věřitelé mají konkurenční výhodu a zpravidla obdrží větší uspokojení nebo jaké jsou varovné signály svědčící o možném úpadku.

V prvním díle právníci jasně a stručně vysvětlí, co je to úpadek:

Jak poznat, že je obchodní partner v úpadku?

Jak postupovat, když je obchodní partner v insolvenci?

Jak probíhá insolvence?

Jak postupovat, pokud jste v úpadku?

Jak probíhá insolvence z pohledu dlužníka?


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Zdroj videí: Advokátní kancelář Arrows

Přečtěte si také

Pětina firem s uzavřenými provozovnami přežije už jen měsíc

Dvě třetiny podnikatelů z ohrožených oborů tvrdí, že současné krizové programy podpory vlády pokrývají do 30 procent jejich celkových nákladů. Zbytek musejí hradit především z...

Nejčastější chyby věřitelů v insolvenčním řízení

Vstup dlužníka do insolvence nebývá pro věřitele dobrou zprávou. Kromě rizika, že se mu nepodaří získat zpět celou dlužnou částku, je s insolvenčním řízením spojená i celá...

Jak dosáhnout uspokojení přes 20 procent (skoro) v každém firemním konkurzu

Podnikatelé, kteří jsou plátci DPH, čelí riziku, že v případě platební neschopnosti svého obchodního partnera budou nuceni odvést DPH i z faktury, která jim nebyla proplacena. Pakliže...