S alimenty pomůže stát. Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném

Vláda na svém pondělním jednání schválila návrh zákona o zálohovaném výživném, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Takzvané zálohované neboli náhradní výživné má řešit problém samoživitelek a samoživitelů, jimž druhý rodič neplatí soudem vyměřené alimenty pro nezaopatřené dítě.

O náhradním výživném se mluví již několik let. Podle premiéra Andreje Babiše nedostává alimenty na dítě zhruba 30 procent samoživitelů a samoživitelek, 13 procent ho pak dostává nepravidelně. Díky zákonu o zálohovaném výživném by si tito rodiče nově mohli zažádat o pomoc státu, který alimenty do určité výše za neplatícího rodiče uhradí. Stačí, pokud rodič nezaplatí jeden měsíc.

Bez návrhu na exekuci to nepůjde

Jednou z podmínek, kterou rodič, jenž si o náhradní výživné zažádá, musí splnit, je předchozí podání návrhu na exekuci na neplatícího rodiče. „Může to být klidně přes úřad práce, kde bude pro samoživitelku nebo samoživitele k dispozici zjednodušený formulář. Pokud pak běží exekuce na výživné, podá žádost o náhradní výživné,“ říká k návrhu ministryně Maláčová.

Úřad práce bude mít 30 dní na vyhodnocení žádosti. Pokud dojde k přiznání náhradního výživného, vyplatí ho stát ve výši, kterou původně určil soud, ne však více než 3 000 korun měsíčně. Do této částky by se podle propočtů ministerstva spravedlnosti měla vejít většina vyživovacích povinností, protože se nejčastěji pohybují kolem částky 2 000 korun.

Náhradní výživné až po dobu dvou let

Náhradní výživné může rodič na dítě čerpat až po dobu dvou let. Každé čtyři měsíce přitom bude muset dokládat, že vyživovací povinnost není plněna. Nárok na náhradní výživné rodič neztrácí ani v případě, kdy druhý rodič zaplatí jen určitou část výživného.

Dlužnou částku bude po neplatícím rodiči vymáhat stát, přičemž úspěšnost vymáhání se předpokládá zhruba 10 procent. Podle ministryně Maláčové přijde výplata náhradních výživných státní kasu na 891 milionů korun ročně a pomůže až 24 tisícům dětí.

Výplat náhradního výživného se rodiče mohou dočkat již příští léto

Ministerstvo počítá s účinností zákona od 1. července 2021. V minulosti se však nad zálohovaným výživným vedly ostré diskuze napříč politickým spektrem, které lze očekávat také při nadcházejícím projednávání návrhu v poslanecké sněmovně. Naproti tomu veřejnost se ke „státnímu“ výživnému staví jednoznačněji. Podle průzkumu CVVM z loňského března je 77 procent respondentů pro jeho vyplácení. K podobnému výsledku dospěl i zářijový průzkum agentury Stem/Mark pro Českou asociaci věřitelů.


Autor: REDAKCE

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Tříleté oddlužení? Signál, že dluhy se nemusí platit, namítají odborníci

Novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Řada odborníků je však proti. Vadí jim, že je řešení příliš paušální, znevýhodňuje...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...