Sberbank: Konsolidaci půjček Češi využívají málo

Češi raději splácí úvěry zvlášť, vyplynulo z průzkumu, který si nechala udělat banka Sberbank. Podle ankety má každý druhý obyvatel Česka nesplacený úvěr. Pětina dotázaných si vzala dokonce dvě až tři půjčky. Většina (76 procent respondentů) ale vypověděla, že úvěry splácí odděleně a konsolidaci využilo jen 14 procent dotázaných. Desetiny se tato možnost netýká.

„Konsolidace může přitom pomoci se splácením několika různých splátek s odlišným úrokem a v různých termínech. Spojením splátek do jedné lze výrazně ušetřit na poplatcích i úrocích a ulevit tak domácím rozpočtům pod tlakem pandemie,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá. Průzkum si nechala banka dělat během října a vyplynulo z něj také to, že nejdůležitějším faktorem při výběru spotřebitelského úvěru je výše úroku.

Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala nejsou čísla překvapivá z toho důvodu, že konsolidace byla v prostředí zákonného odkladu splátek neužitečná. „Dnešní situace, kdy věřitelé ve velkém vycházejí vstříc svým dlužníkům při úpravě splátkového režimu, také příliš nevybízí k hromadnému uplatnění konsolidací na trhu,“ domnívá se Šmejkal.

Banka si žadatele prověří v úvěrových registrech

Obecně ale poradny pro dlužníky tuto možnost doporučují. Konsolidace vlastně znamená sloučení více půjček do jedné. Banky tuto službu mají dobře popsanou na svých internetových stránkách a je vždy dobré udělat si srovnání několika nabídek. Nejlépe přes RPSN. A pak je zapotřebí jednat přímo s bankou. To je obvykle možné online i osobně. „V případě konsolidace bych radil jednat s bankou osobně. Banka musí prověřit bonitu klienta, tedy na jakou výši splátek za jakých podmínek klient dosáhne. Banka bude dotyčného prověřovat v úvěrových registrech. Jednání vyjasní nejenom bonitu dlužníka, ale také jaká očekávání klient od konsolidace má. Klient a banka tedy spolu vyladí možnosti a očekávání zejména splátek a úroků,“ popisuje Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Z průzkumu, který si nechává asociace pravidelně dělat, vyplývá, že s konsolidací půjček má zkušenost 22 procent lidí. „Vnímání konsolidace má dvojí charakter. Je to jedno z řešení, kdy klient cítí, že by se mohl dostat do potíží se splácením. Projedná tedy s bankou sloučení svých půjček do jedné. Tím je pro klienta i pro banku situace přehlednější a klient se lépe orientuje ve svých možnostech. Jiný způsob vnímání konsolidace je možnost snížit náklady svých půjček,“ říká Staňura.

V průzkumu se asociace rovněž ptala, co by klienti podnikli v případě potíží se splácením. Nejčastější odpovědí bylo, že by jednali s bankou o odkladu splátek, hned na druhém místě uvedli právě konsolidaci. Na 41 procent respondentů, kteří mají zkušenost s půjčkou, by uvažovalo o konsolidaci jako řešení svých potíží. U respondentů, kteří nemají zkušenost s půjčkou, by o takovém řešení přemýšlelo dokonce 49 procent dotázaných.

„Naše interpretace těchto čísel je taková, že konsolidace je poměrně známým postupem a relativně vysoké procento lidí s ním má i praktickou zkušenost,“ uzavřel Staňura.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Podíl nesplacených úvěrů je rekordně nízký. Pro lidi ve finanční tísni mají banky řešení

Podíl nesplácených úvěrů je i přes pandemii koronaviru rekordně nízký. Zatímco před pěti lety dosahovaly bankovní spotřebitelské úvěry po splatnosti 12 procent, na konci září to...

Žebříček mikropůjček: Pozor na náklady při nesplácení

Nezisková organizace Člověk v tísni provedla srovnání krátkodobých půjček ve výši 10 tisíc korun od bank a nebankovních společností. Rozdíly jsou značné. Zatímco nejlépe...

S půjčkami má zkušenost téměř 60 procent Čechů. Počet rizikově zadlužených klesl

České domácnosti začínají brát půjčky vážněji. Oproti loňskému roku, kdy se při splácení typických spotřebitelských úvěrů chovalo rizikově 20 procent lidí, je to letos podle...