Šéf klubu KDU-ČSL: Obrovské množství lidí dluhy neplatí

Srážky ze mzdy přestávají fungovat. Kvůli opakovaně rostoucí nezabavitelné částce se mnohým dlužníkům v exekuci nesráží ze mzdy vůbec nic. „Současný stav je takový, že obrovské množství lidí dluhy neplatí,“ říká Aleš Dufek, šéf poslaneckého klub lidovců a předseda Podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí.

V poslední době zaznívá poměrně silná kritika stávajícího režimu srážek ze mzdy. Některým dlužníkům se sráží jen velmi málo, jiným dokonce vůbec nic. Jak na tuto situaci nahlížíte?
Vnímám to jako problematické. Máme k dispozici nějaká data a signály od exekutorů, že se exekuce nedaří provádět. Zatímco předchozími opatřeními se počet exekucí snižoval, teď by naopak jejich počet mohl narůstat, protože budou neúspěšné. A pokud jsou exekuce neúspěšné, nebudou končit. Je tedy potřeba tato čísla vyvážit tak, aby exekuce měla smysl a alespoň u někoho byla úspěšná.

Současný stav je takový, že obrovské množství lidí dluhy neplatí. Dostáváme se trochu ode zdi ke zdi. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak to kyvadlo zase vyrovnat.
Aleš Dufek | šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL

Česká asociace věřitelů navrhuje srážky ze mzdy nastavit fixně na částku 1750 korun, což je deset procent minimální mzdy. Co na tento návrh říkáte?
Je to jeden z podnětů. Z hlediska formálního řešení problémů to určitě může být cesta.

Jaké změny v oblasti srážek ze mzdy byste navrhoval vy osobně?
Nebránil bych se nějakému stanovení částky, která by byla povinnému každý měsíc srážena. Současný stav je takový, že obrovské množství lidí dluhy neplatí. Před 12 lety byla situace diametrálně jiná než teď. Dostáváme se trochu ode zdi ke zdi. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak to kyvadlo zase vyrovnat.

Jak se vyvíjí debata ohledně srážek ze mzdy na politické úrovni?
To nejsem schopný říct. Jednání jsou uzavřená a myslím, že je to tak správné. Politici díky tomu nepodléhají vnějším vlivům.

Měl by se podle vás při výpočtu srážek ze mzdy zohledňovat také příjem manžela?
Nemyslím si. Manželství a rodina jsou instituty, které společnost potřebuje. Není dobře, když se z manželství stává něco nevýhodného. Měli bychom se k tomu stavět tak, aby sňatek dával ekonomicky smysl. Ne, že manželovi, který za situaci toho druhého nemůže, budeme brát peníze.

Mám jediné osobní přání – aby byl vztah dlužník věřitel vyvážený a co nejvíce spravedlivý.
Aleš Dufek | šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL

V dohledné době se chystají velké změny také v oblasti insolvenčního práva. Jaký je vývoj v tomto případě?
Návrh vládního zákona prošel prvním čtením, takže se nastartoval proces, který patrně skončí přijetím.

Chystá se mimo jiné plošné zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky. Co o tom soudíte?
Musel bych se vrátit k počátku vzniku vládní koalice. Je to programové prohlášení vlády. Tuto věc tedy už příliš komentovat nejde, je to politické rozhodnutí.

Jaký je váš osobní pohled na změny v oblasti insolvenčního práva, které se chystají?
Myslím, že kromě změny délky oddlužení je to zatím všechno na začátku cesty. Jsem někým, kdo o tom jedná a snaží se to ovlivnit. Mám tedy jediné osobní přání – aby byl vztah dlužník věřitel vyvážený a co nejvíce spravedlivý.

Je podle vás vztah dlužník věřitel aktuálně nějakým směrem vychýlený?
Věřitel si bude samozřejmě myslet, že je vychýlený směrem k dlužníkovi, dlužníci zase že je vychýlený směrem k věřiteli. Já osobně jsem zaregistroval konkrétní případy, kdy si dlužník půjčil peníze u lidí v rodině a pak řekl: Buď vám vrátím 50 procent částky, nebo nedostanete vůbec nic, protože půjdu cestou oddlužení a dalších věcí. Podle mého by systém oddlužení rozhodně neměl krýt věci, které nejsou správné.

Co říkáte na výtku, že změn v dlužnicko-věřitelských vztazích je již příliš?
Závazkové věci, mezi které patří půjčování peněz, jsou dynamické, takže dynamické jsou logicky i změny, které se kolem toho dějí. Je to specifikum této oblasti. Z tohoto důvodu se legislativa musí průběžně vyvíjet.


Autor: Marie Sehnálková
Foto: Češi v právu