Spor o úhradu nové léčby? Někdy stačí změnit pojišťovnu

V Česku přibývá lidí, kteří se domáhají nejlepší možné léčby rakoviny i jiných vzácných onemocnění medikamenty nebo postupy, jež teprve čekají na schválení. Některé pojišťovny je ale odmítají proplácet. Jak v rozhovoru pro server Češi v právu říká advokátka a expertka na zdravotní právo Barbora Steinlauf, přístupy pojišťoven se různí.

Zatímco někde vycházejí nemocným vstříc, jinde hledají důvody, proč to nejde.
S pacienty často řešíme i otázku toho, zda by si léčbu byli schopni uhradit z vlastních prostředků a následně u pojišťovny zažádali o zpětnou úhradu té léčby,“ říká Steinlauf.

I když soudy obvykle rozhodují v těchto případech rychle, verdikt trvá kvůli lhůtám i rok, a zdravotní stav pacienta se mezitím může rapidně zhoršit. Někdy se ale nemocný soudnímu sporu úplně vyhne. Podle advokátky pomůže, když přejde k jiné pojišťovně a ta mu léčbu bez problému zaplatí. Měnit zdravotní pojišťovnu lze jednou za rok, a to buď od ledna nebo od července.

S Barborou Steinlauf jsme probrali také záležitosti spojené s odkládáním zdravotní péče ze strany poskytovalů zdravotní péče. Má člověk, kterému několikrát odsunuli termín operace a je mezitím dlouhé měsíce doma na neschopence, nárok na odškodnění? A do kdy by měla nemocnice pacientovi nahradit například kyčelní kloub? I to se dozvíte v našem videorozhovoru.

Video najdete v odkazu:


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu