Věřitelé potřebují zastání. Podvedená zvažovala, zda vůbec vymáhat statisíce

Věřitelé by potřebovali především předvídatelnost zákona a efektivní systém, který zajistí, že se svého práva domohou. V rozhovoru pro server Češi v právu to uvedla Petra Kolářová, nová výkonná ředitelka České asociace věřitelů.

Zjištění, že bez advokáta se neobjedou, je pro spoustu věřitelů stresující. „Nedávno se na nás obrátila paní, kterou podvedli dva její známí. Jednalo se o statisíce korun. V momentě, kdy zjistila, že ji to bude stát další peníze navíc, a hlavně čas strávený soudním a vymáhacím procesem, reálně zvažovala, že pohledávku nechá plavat. Že ji to za to martyrium nestojí,“ popsala Kolářová.

Věřiteli nejsou jen velké banky a úvěrové společnosti, ale také matky samoživitelky, řemeslníci nebo společenství vlastníků jednotek.
Petra Kolářová | výkonná ředitelka ČAV

Podle ní současná doba nahrává spíš dlužníkům a hlas věřitelů není tolik slyšet. „V posledních letech se misky vah hodně vychýlily ve prospěch dlužníků, a to je špatně – jako každá jiná nerovnováha. Věřiteli přitom nejsou jen velké banky a úvěrové společnosti, ale také menší firmy, podnikatelé, matky samoživitelky, řemeslníci nebo společenství vlastníků jednotek,“ uvedla.

Vítá opakování takzvaného Milostivého léta? Proč se mnozí Češi zadlužují a potom nesplácejí? A nemají někdy na situaci podíl i samotní věřitelé, kteří špatně vyhodnotí, komu půjčují?

I na to odpovídala Petra Kolářová ve videorozhovoru:


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu