Veselá: Stát šest let říká dlužníkům, že jsou oběti věřitelů

„Stát nemá dostatek údajů o českých dlužnících,“ říká v rozhovoru Jarmila Veselá, insolvenční správkyně a jednatelka ze společnosti InsolCentrum, která se zaměřuje na problematiku insolvenčních řízení. Chybou je podle ní také to, že vláda už zhruba šest let říká, že dlužníci jsou oběti věřitelů a za své dluhy nemohou.

To si myslím, že je medvědí služba, kterou těm dlužníkům prokazují. Zbavují je totiž toho nejdůležitějšího, a to vědomí, že oni sami jsou odpovědni za své kroky. Z našich dat je vidět, že značná část dlužníků již bere půjčování jako nový životní styl,“ říká Veselá a upozorňuje na to, že sociální pracovníci se velmi často setkávají se zadlužováním druhé generace. Soudy od roku 2008, kdy osobní bankroty začaly fungovat, povolily oddlužení zhruba 250 tisícům osob. 

Z analýzy dat insolvenčního rejstříku vyplývá, že typickým dlužníkem je buď muž, nebo žena, protože oni jsou tam zhruba půl na půl, v průměrném věku okolo 43 či 44 let. Muži dluží v průměru 706 tisíc, ženy mají dluh 606 tisíc. Tito lidé jsou schopni splácet a průměrně muži uhradí 59 %, ženy o trochu méně - zhruba 52 %,“ popisuje.

O dlužnících v exekuci stát podrobná data nemá. Podle analýzy Insolcentra je ale v exekucích daleko víc mužů.
Průměrný dluh uvádíme 1,2 milionu, ale podle posledních dat z letošního roku se výše průměrného dluhu zvyšuje a nyní se pohybujeme okolo 1,6 milionu,“ říká Veselá.

Jak jsou na tom čeští dlužníci v porovnání s těmi evropskými? A dělá vláda v oblasti exekucí a insolvencí správné kroky?

Více v rozhovoru zde:


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto/video: Češi v právu

Přečtěte si také

Přidělení exekutora podle bydliště dlužníka? Senát návrh neodmítl

Zavedení místní příslušnosti exekutorů je možná opět ve hře. Senát v prvním čtení podpořil projednávání návrhu, se kterým přišla senátorka Adéla Šípová (Piráti). Úpravu...

Desetitisíce dlužníků čeká prominutí dluhů

Vlekoucí se bezvýsledné exekuce skončí. Předlohu schválila 162 hlasy ze 169 přítomných Sněmovna a podepsal ji prezident. Někteří odborníci tvrdí, že novela představuje největší...

Na chráněný účet exekutor nemůže. Jak si ho zařídit?

Lidé v exekucích si budou moci od začátku července zřídit takzvané chráněné účty. Na nich se budou schraňovat peníze, které exekuci nepodléhají a jsou určeny k uspokojování...