Většina mladých lidí v případě ekonomických problémů dává přednost uskromnění před půjčkami

Pro celých 94 % mladých lidí ve věku 18 až 30 let jsou peníze důležitou součástí života, zároveň ale pro ně nejsou primární entitou. Více než dvě třetiny mladých Čechů si také myslí, že se význam peněz přeceňuje. Tato zjištění vplývají z aktuálního průzkumu společnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

Při porovnání různých přístupů k životu uvádí 94 % mladých lidí, že budou raději šetřit a pořídí si vlastní bydlení. Naopak pouze 6 % respondentů si bude raději užívat, nakupovat, utrácet a bydlet v nájmu.

Podle 92 % procent dotazovaných je půjčka na vlastní bydlení dobrým důvodem k zadlužení. Tento přístup mladých lidí do 30 let se shoduje s většinovým postojem české společnosti, jak ukázaly výsledky nedávného průzkumu agentury Stem/Mark pro Českou asociaci věřitelů, v němž většina respondentů vnímala vlastní bydlení jako pochopitelný důvod k zadlužení.

Pouhých 7 %, resp. 14 % mladých lidí by si půjčilo na dovolenou či spotřební zboží, pokud by na tyto výdaje neměli sami našetřeno.

„Průzkum mezi mladými lidmi ukazuje, že mají v naprosté většině zdravý a racionální přístup k hospodaření s penězi a případnému zadlužování. Lidé ve zkoumané věkové kategorii zpravidla nedosahují životní úrovně svých rodičů, ale jen čtvrtina mladých je na svých rodičích ještě finančně závislá,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Přestože si většina mladých lidí myslí, že jsou současné zprávy o blížící se ekonomické krizi přehnané, s poklesem svojí životní úrovně již v následujícím roce počítá více než třetina respondentů. Zároveň uvádějí, že pokud by se dostali do ekonomických problémů, omezí své nadstandardní výdaje, vzdají se nákladné dovolené a omezí svoji útratu na zábavu i nákupy oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby. Jen necelá desetina mladých lidí by nedostatek financí řešila půjčkou a ze svých úspor by se stejnou úroveň výdajů snažilo porýt 7 % dotazovaných.

Aktuálně má nějakou půjčku přibližně polovina mladých Čechů, nejčastěji se jedná o lidi ve věku 27 až 30 let. Více než polovina mladých lidí si peníze spoří, nejčastěji formou termínovaných vkladů nebo spořicích účtů, stavebního spoření a penzijního připojištění. Čtvrtina respondentů zhodnocuje své finance prostřednictvím investování a nejčastěji k tomu využívá podílové fondy a akcie.


Autor: REDAKCE, tisková zpráva společnosti KRUK

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled pro třetí dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro třetí dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...