Velcí věřitelé na Slovensku už nevymáhají své pohledávky přes soudní exekutory. Nevyplatí se to

Od 1. dubna 2017 platí na Slovensku novela exekučního řádu, která zavedla náhodný výběr soudního exekutora. Exekuční návrh se podává k Okresnímu soudu v Banské Bystrici, který vedením exekuce pověří náhodně vybraného exekutora podle principu krajské místní příslušnosti s rovnoměrným rozvržením nápadu nových případů co do počtu, druhu a výše vymáhaných pohledávek. Jedinou odchylkou je pravidlo jeden dlužník – jeden exekutor, kdy exekuce proti témuž dlužníkovi připadají ke stejnému exekutorovi.

O zavedení obdobného modelu usiluje v České republice Pirátská strana. Názorově, byť s jinými argumenty, se připojuje i Exekutorská komora. Zatímco Piráti argumentují vyloučením korupčního potenciálu, Exekutorská komora si od zavedení náhodného výběru slibuje spravedlivé rovnoměrné rozvržení nápadu práce mezi všechny soudní exekutory, které má přinést stabilizaci úřadů a jejich ochranu před krachem.

S odstupem dvou let od účinnosti slovenského zákona se ukazuje, že změna na Slovensku nepřinesla kýžené výsledky. Počet stížností na soudní exekutory neklesl a i nejčastější důvody stížností zůstaly stejné jako před změnou exekučního systému.

Nejhlasitějším kritikem náhodného výběru exekutora je soukromá zdravotní pojišťovna Dôvera. Vždy argumentovala tím, že kvalita soudních exekutorů je rozdílná, a proto si je chce vybírat. Před změnou pravidel podávala 100 tisíc exekučních návrhů ročně a spolupracovala se šesti exekutory. Po změně už návrhy na exekuce nepodává.

„Nejsme v tom jako věřitelé sami. Neznamená to, že by klesl počet dlužníků. Jediné, co kleslo, je reálná vymožitelnost práva,“ argumentovala Dôvera v Hospodárskych novinách.

Stejně se chová i pojišťovna Union či mobilní operátor Orange, kteří rovněž stopli nové exekuce. Pokud dlužník nereaguje, operátor podá žalobu na soud, ale soudem přiznanou pohledávku už nepředává exekutorovi. Když dlužník nezaplatí, pohledávku prodá. Mobilní operátor O2 uvedl, že pohledávky pro „nízkou vymožitelnost práva na Slovensku“ nevymáhá soudní cestou, ale prodává je.

Podle informací serveru exekucnaamnestia.sk z mobilních operátorů podává po 1. dubnu 2017 exekuční návrhy částečně jen Telekom. Ostatní operátoři exekutory přestali využívat. Server dále uvádí, že z velkých věřitelů po tomto datu návrhy na provedení exekuce podává v 90 % případů jen Všeobecná zdravotná poisťovňa. Ostatní „velcí“ věřitelé, mezi které patří zdravotní pojišťovny (Dôvera, Union), všechny banky, nebankovní poskytovatelé úvěrů, leasingové společnosti, pojišťovny, mobilní operátoři (T-com, Orange, O2, Štvorka), dodavatelé energií (ZSE, SSE, VSE, ZSE Energia, SPP, vodárny), města a obce, Policie SR, ministerstva a ostatní orgány veřejné moci podle portálu návrhy na provedení exekuce nepodávají vůbec, nebo jen ve zcela zanedbatelné míře.

Dobře na tom nejsou ani soudní exekutoři, kteří o zavedení náhodného výběru usilovali. Počet nově zahájených exekucí klesl za poslední rok asi na 30 % nápadu, který byl běžný před jeho zavedením. Už čtyři roky nebyl do seznamu exekutorů jmenován nový soudní exekutor, 26 exekutorů ukončilo svou činnost. Exekutoři zřejmě nemají šanci z nových exekucí financovat nejen svoji vlastní výplatu, ale ani chod úřadu, daně či odvody za zaměstnance, nemluvě o dalších povinných nákladech (SKE, CRIF, REGOB, EVO, poštovné, datové schránky).

Prezident Slovenské exekutorské komory Miroslav Paller upozorňuje, že kvůli úbytku exekucí musí soudní exekutoři hledat jiné možnosti své činnosti.

Exekutoři tak nemají prostředky (finanční, personální i materiální) k efektivnímu vymáhání pohledávek, stávají se existenčně závislými na platbách od věřitelů a žádají ministerstvo spravedlnosti, aby v zákoně o povinném zastavování exekucí zvýšilo paušální náhrady hrazené věřitelem při zastavení exekuce.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Nechci oživovat: Dříve vyslovené přání umožňuje pacientům odmítnout léčbu

Chcete být až do konce života léčeni pouze tak, jak si přejete, nebo třeba nechcete být léčeni vůbec? Náš právní řád umožňuje připravit dokument zvaný „dříve vyslovené...

Odborník: Kvůli nefunkčním srážkám tratí věřitelé i dlužníci. Změny nepomohly

Srážky ze mzdy jsou nejefektivnější a nejméně invazivní způsob vedení exekuce. V poslední době však nelze tento postup u celé řady dlužníků efektivně využít. Může za to...

Exkluzivně: Legislativní přehled za druhý a třetí březnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení za druhý a třetí březnový týden 2024. Legislativní...