Za neplatiče bude alimenty poskytovat stát

Až 3 000 korun měsíčně po dobu dvou let začne stát vyplácet samoživitelům a samoživitelkám, které se od expartnera marně domáhají alimentů pro své děti. Senát ve středu schválil novelu, která počítá se zavedením takzvaného náhradního výživného. Zákon už podepsal i prezident.

Podmínkou poskytnutí výživného bude to, že rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo soudně. „Státní“ alimenty vyplatí krajský úřad práce. Následně se dlužnou částku bude stát snažit dostat z neplatiče sám.

Příjemce náhradního výživného každé čtyři měsíce doloží, že má na pomoc státu dál nárok a expartner na děti neplatí.

Přijdou dlužníci o rybářský lístek?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odhaduje, že náhradní výživné se bude týkat zhruba 24 000 dětí, státní pokladnu to vyjde téměř na miliardu ročně. Připustila, že zákon neřeší nízkou vymahatelnost dlužné částky. Změnit to chce další právní úpravou v rámci novely občanského zákoníku, kterou se zabývá Sněmovna. Možností je například zabavení dlužníkova rybářského či loveckého lístku či zákaz vstupu na sportovní utkání. V současnosti mohou neplatiči alimentů přijít o řidičský průkaz.

„Schválení zákona ze strany Senátu vítáme a ceníme si ho. Ačkoliv dlouhodobě proklamujeme, že aktuální znění zákona není lidově řečeno stoprocentní, jedná se po letech diskusí o první iniciativu, která dlouhodobý problém neplacení výživného řeší,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek. A podobně hovoří i Dagmar Vogtová z organizace Vaševýživné.cz. „Rodiče jsou za schválení náhradního výživného samozřejmě rádi, byť doba vyplácení bude omezena na dva roky. Doufáme, že období dvou let bude ze strany vlády využito k hledání příčin problému, který spočívá ve špatné vymahatelnosti práva,“ uvedla Vogtová.

Úřady budou náhradní výživné poskytovat od poloviny příštího roku. Ročně mohou podle předpokladů vyplatit asi 891 milionů korun. Odhady mluví o tom, že vymoci zpět by se mohlo asi 10 procent z této částky.

Proti zavedení se dlouhodobě stavěla například ODS. „Je to špatně z principu. Považuji za nemístné, aby stát vstupoval do soukromoprávních vztahů a kvůli špatné vymahatelnosti práva zaváděl novou sociální dávku. Rodičům dětí, kteří se ocitnou ve finanční tísni, má stát umět pomoci v rámci stávajícího sociálního systému. Ten musí být jednoduchý, srozumitelný a rychlý. Bohužel ministerstvo práce a sociálních věcí slibovanou revizi nabobtnalého dávkového systému za celé volební období nepřipravilo,“ uvedl místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS).

Jak mohou samoživitelé přispět k lepšímu vymožení alimentů, si přečtěte zde:

Stát nebude při vymáhání alimentů úspěšnější než rodič | Češi v právu (cesivpravu.cz)


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Lucie neviděla alimenty roky, exmanžel peníze ukrýval ve stropě

Zdravotní sestřička Lucie z Prahy neviděla alimenty pro své dvě dcery 5 let. Suma se vyšplhala až ke 300 000 Kč. Nepomohlo ani vyhlášení exekuce, protože otec peníze skrýval.

S alimenty pomůže stát. Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném

Vláda na svém pondělním jednání schválila návrh zákona o zálohovaném výživném, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Takzvané zálohované...

Alimenty dětem: Mimosoudně se nám povede vymoci pouze 10 procent dlužného výživného...

V Čechách se téměř třetina samoživitelů pohybuje na hranicích chudoby kvůli rodičům, kteří neplatí alimenty na své děti. Často bývá složité bývalého partnera přimět k...