Jak připravit žalobu na peněžité plnění

Pokud jste se dostali do situace, kdy se vám s dlužníkem nedaří domluvit na splacení dluhu dobrovolnou cestou, můžete přistoupit k jeho soudnímu vymáhání. V takovém případě je vhodné dlužníkovi nejprve zaslat tzv. předžalobní výzvu, ve které ho výslovně upozorníte na své odhodlání řešit celou záležitost soudně. Jestliže ani poté peníze neuhradí, můžete k soudu podat žalobu na peněžité plnění. Jak takovou žalobu správně sepsat?

Povinné náležitosti žalobního návrhu jsou stanoveny zákonem, konkrétně občanským soudním řádem. Mezi ty obecné patří:

  • označení příslušného soudu,
  • označení osoby, která žalobu podává,
  • označení věci, které se žaloba týká,
  • podpis,
  • datum.

Příslušným soudem je zpravidla okresní soud v místě trvalého bydliště či sídla dlužníka. Osobou, která návrh podává, je vždy věřitel, a to i v případě, že za něj žalobu zpracovává a podává právní zástupce. V takové situaci je potřeba k označení věřitele doplnit i informaci o jeho zastoupení příslušným advokátem. Ten je zároveň oprávněn za věřitele žalobu podepsat.

Dále je potřeba v žalobě uvést následující informace:

  • označení účastníků řízení,
  • vylíčení rozhodujících skutečností,
  • označení důkazů,
  • specifikaci toho, čeho se věřitel domáhá.

Účastníky řízení jsou v tomto případě věřitel a dlužník. Pokud se jedná o fyzické osoby, je nutné uvést jejich jméno, příjmení, bydliště, datum narození a případně také rodné číslo. U právnické osoby postačí její název, adresa sídla a identifikační číslo. Pakliže je účastníkem řízení stát, jedná se o označení státu a příslušné organizační složky, která za stát v dané věci před soudem vystupuje.

Vylíčením rozhodujících skutečností jsou míněny informace o vzniku právního vztahu mezi věřitelem a dlužníkem (např. uzavření smlouvy, odeslání objednávky), dále jaké plnění a za jakou odměnu mezi nimi bylo domluveno, kdy bylo dané plnění poskytnuto a kdy mělo být zaplaceno. „Vhodné je zmínit také veškeré upomínky, které věřitel dlužníkovi následně zaslal, a to včetně jejich datace,“ doplňuje advokát Lukáš Kubec z advokátní kanceláře Arrows.

Uvedené skutečnosti je vhodné podložit důkazy, které tvoří přílohu žalobního návrhu. Přímo v žalobě by pak měl být uveden jejich seznam a stručná specifikace.

V neposlední řadě je v návrhu potřeba uvést, čeho se žalobce domáhá. „U žaloby na peněžité plnění půjde v drtivé většině případů o úhradu dlužné částky společně se zákonným či smluvně sjednaným úrokem a případně také sjednanými smluvními pokutami,“ upřesňuje Pavel Staněk, advokát a prezident České asociace věřitelů.

U žaloby na peněžité plnění, jehož výše nepřesahuje milion korun, je možné podat k soudu příslušný návrh také zjednodušenou formou prostřednictvím tzv. elektronického platebního rozkazu. Místo písemné žaloby se pak návrh podává na unifikovaném elektronickém formuláři.

O jaké přílohy návrh doplnit

Pro jednoznačné doložení nároku věřitele je vhodné k žalobě přiložit co nejvíce důkazů. „Aby byla žaloba platně podaná, není bezpodmínečně nutné důkazy přikládat. Soud pak ale žalobce pravděpodobně vyzve k jejich doplnění, nebo žalobě rovnou nevyhoví,“ vysvětluje Lukáš Kubec.

K žalobě na zaplacení dluhu se typicky přikládá smlouva zakládající právní vztah mezi věřitelem a dlužníkem a důkaz toho, že dlužníkovi bylo poskytnuto nějaké plnění (např. daňový doklad).

Dále se k návrhu přikládá kopie předžalobní výzvy a doklad o jejím doručení, které jsou podkladem k tomu, aby soud věřiteli přiznal náhradu nákladů spojených se soudním řízením. V případě zastoupení advokátem pak nesmí chybět procesní plná moc.

Kolik stojí sepsání žaloby advokátem?

Cena zpracování žalobního návrhu se vždy odvíjí od složitosti daného případu. „I kauzy, které se na první pohled zdají velmi jednoduchými a nespornými, mohou vyžadovat například komplexní rešerše judikatury, které advokátovi zaberou mnoho hodin. Ani u zcela jednoduché věci obecně nelze počítat s méně než třemi hodinami,“ uvádí na základě své zkušenosti Lukáš Kubec.

Pokud se věřitel s advokátem domluví na smluvní odměně, závisí výsledná cena obvykle na hodinového sazbě advokáta. Druhou možností je stanovení odměny podle advokátního tarifu, kdy se cena odvozuje od hodnoty vymáhané pohledávky a počtu úkonů, které advokát v dané věci musí učinit. U jednoduchého případu jde zpravidla o 3 úkony. Advokátovi by tak v případě dluhu v hodnotě 10 000 Kč náležela odměna ve výši 4 500 Kč, u pohledávky v hodnotě 100 000 Kč by pak šlo o 5 100 Kč.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Exkluzivně: Legislativní přehled za čtvrtý březnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení za čtvrtý březnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...

Nechci oživovat: Dříve vyslovené přání umožňuje pacientům odmítnout léčbu

Chcete být až do konce života léčeni pouze tak, jak si přejete, nebo třeba nechcete být léčeni vůbec? Náš právní řád umožňuje připravit dokument zvaný „dříve vyslovené...

Odborník: Kvůli nefunkčním srážkám tratí věřitelé i dlužníci. Změny nepomohly

Srážky ze mzdy jsou nejefektivnější a nejméně invazivní způsob vedení exekuce. V poslední době však nelze tento postup u celé řady dlužníků efektivně využít. Může za to...