Kdo jsou dlužníci na výživném? Zaměstnaní čtyřicátníci se dvěma dětmi

Až třetina všech samoživitelů nedostává alimenty vůbec a 13 procent nepravidelně. Průměrný dluh loni dosáhl 51 000 korun, ještě předloni to bylo o 6 000 více. S daty přišel program Vaše výživné. Ten pomáhá sólorodičům vymoci alimenty na děti. Jen za loňský rok se na organizaci obrátilo 10 167 lidí, převažovaly mezi nimi ženy. Mužů, jimž expartnerky neplatí na společné potomky, bylo 15 procent.

„Samoživitelky a samoživitelé, kteří nás kontaktují, musejí mít rozsudek od soudu, kde je stanovena výše výživného a dále vyčíslení dluhu. Poté, co dokumenty zpracujeme, předáme je advokátovi a ten vyhotoví návrh na nařízení exekuce. Klienti za tuto službu nic neplatí a vše lze zařídit on-line,“ říká Dagmar Vogtová, koordinátorka projektu VašeVýživné.cz.

Podle ní bylo loni odesláno rodičům, kterým expartner dlužil na výživném, 87 milionů korun. Celkem program pomáhá 47 000 klientů.

Leckdy zafunguje psychologický efekt

„Často zafunguje psychologie, kdy sólorodič řekne neplatiči, že případ předává dál a zkontaktuje ho exekutor. Hříšník se zalekne a dluh uhradí. Někdy získá samoživitel či samoživitelka peníze poté, co začne exekuční řízení. Pro dlužníka je to nepříjemné, jsou mu obstaveny účty, může přijít o řidičské oprávnění, tak nakonec sumu uhradí. A někdy pomůžou opravdu až exekuční srážky ze mzdy,“ říká Vogtová.

Například organizace Fandi mámám, která spojuje samoživitelky a dárce, narazila na případ, kdy dlužné výživné neplatič uhradil poté, co ho konfrontovalo okolí. „Zveřejňujeme medailonky maminek a když si kolegové v práci dlužníka přečetli, že jeho expartnerka nedostává výživné, a zeptali se ho, jak je to možné, raději peníze poslal,“ vylíčila Žaneta Slámová, spoluzakladatelka organizace.

Samoživitelům marně čekajícím na výživné má od poloviny letošního roku hradit až 3 000 korun měsíčně stát. 

Podmínkou poskytnutí alimentů bude, že rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo soudně.

Průměrné výživné kleslo

Podle průzkumu projektu Vaše výživné je průměrným dlužníkem zaměstnaný čtyřicátník, který má středoškolské vzdělání. Je otcem jednoho až dvou dětí a pochází z Moravskoslezského či Ústeckého kraje, které jsou považovány za nejvíce ohrožené.

Ačkoliv mzda v České republice stále roste, průměrné měsíční výživné v loňském roce kleslo z původních 2 800 korun na 2 723 korun. A každý 18. samoživitel má vyměřené alimenty nižší než 1 000 korun.

Samoživitelé v krizi

I před pandemií koronaviru patřila skupina samoživitelů k ohrožené skupině, ale s krizí se jejich problémy stupňovaly. Kvůli koronakrizi se zadlužila polovina samoživitelů a samoživitelek v Česku a pravidelně půjčky splácí asi pětina. Ještě v květnu přitom s dluhy žila jen třetina samoživitelů. Až polovině sólorodičů se také snížil příjem o 3 000 až 5 000 korun, uvedl projekt Vaše výživné v tiskové zprávě.

Podle průzkumu STEM, který citovala organizace Klub svobodných matek, přišlo celkem 13 procent sólorodičů o zaměstnání a dalších 6 procent o práci na dohodu. 

„Finanční dopady pandemie vedly u šesti procent k nutnosti se přestěhovat, většinou do levnějšího bytu nebo k příbuzným či známým,“ uvedla Dana Pavlousková z Klubu svobodných matek.

Celkem 22 procent dotázaných požádalo za poslední rok o sociální dávky. Uspěla polovina. Častěji stát o podporu žádali lidé s nižším vzděláním, s malými dětmi, ženy, takzvaní dohodáři, nezaměstnaní a rodiče na rodičovské.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com

Přečtěte si také

Kdy žádat o snížení výživného? Rozhodující je jedna věc

Čtyřicetiletý otec dvou dětí Mirek pracuje jako číšník. Kvůli koronaviru a dočasně zavřené provozovně přišel o podstatnou část příjmu. Tu tvořily mimo jiné dýška. Může v...

Stát nebude při vymáhání alimentů úspěšnější než rodič

„K vymáhání alimentů mohou přispět i samoživitelé a samoživitelky. Hodně pomůže, když komunikují,“ říká v rozhovoru soudní exekutorka z úřadu v Praze 6 Zuzana Sobíšková....

Dluží, kam se podívá, a neváhá okrást ani vlastní matku

Dluhy a lži jsou z téže krve. Když je někdo sociopat, byť třeba i hezky oblečený, obvykle jím zůstane a nejvíce přitom ubližuje těm nejbližším. Odpustky tyto lidi do normálního...