Neznáte platební údaje? Plaťte na telefonní číslo. Banky spustily novinku

Prvních šest tuzemských bank spustilo očekávanou platbu na kontakt. Přes banku spárujete bankovní účet s telefonním číslem a můžete posílat a přijímat platby. Registr čísel vede Česká národní banka, která si od této novinky slibuje usnadnění bankovních transakcí mezi lidmi. 

Každý, kdo chce tuto službu využívat, musí být klientem banky, která je do projektu zapojená. V současné době ji podporuje Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. V příštím roce se k nim připojí Moneta a UniCredit Bank.      

K propojení telefonního a bankovního čísla je potřeba se aktivně přihlásit a udělit souhlas s registrací. Banky zapojené do projektu mají na svých webových stránkách intuitivní návod jak na to. Nejde o nikterak zdlouhavý proces. Platby na kontakt můžete během pár minut zprovoznit prostřednictvím internetového bankovnictví v mobilu.

Telefonní číslo a bankovní účet se následně ukládají do registru, který vede Česká národní banka.

Posílání peněz na telefonní číslo probíhá obdobně jako na bankovní účet. V internetovém bankovnictví musíte jen zvolit variantu „platba na kontakt“ a namísto čísla účtu zadat mobilní telefon příjemce.  

Telefonní čísla, která nebudou zařazená do registru České národní banky, nebudou moci platbu na kontakt odesílat ani přijímat. Služba bude fungovat jen v rámci České republiky a mezi bankami, které ji podporují. Příjemce a plátce na kontakt však nemusí být klienti stejné banky. Platby budou provedeny v drtivé většině okamžitě a jsou zdarma.

Maximální limit pro jednu platbu je zatím pět tisíc korun, minimální jedna koruna.

V případě, že má někdo více bankovních účtů, při registraci si bude muset vybrat, který pro příjem plateb zvolí. Není možné mít k jednomu telefonnímu číslu více účtů. Jeden bankovní účet lze však propojit s více telefony. Toho mohou využít například manželé či partneři, kteří mají společný účet.  

Co to přinese?

Banky si od této nové funkce kromě zrychlení a zjednodušení platebního styku slibují snížené množství chyb, které vznikají při vyplňování čísla účtu. ČNB na svých stránkách v rámci prevence proti finančním podvodům upozorňuje, aby klienti bank posílali peníze pouze lidem, které znají a důvěřují jim. Varuje především před nevyžádanými a potenciálně podvodnými žádostmi o peníze. Více informací o tom, jak se bránit finančním podvodům, najdete na vzdělávacím webu ČNB.


Autor: Petra Andresová
Foto:  Canva.com | Ekachai Lohacamonchai, photobuay