Novinky u advokátů a notářů. Peníze v úschově budou ostřeji sledované

Každý, kdo kupuje nebo kupoval nemovitost, řeší, jak během transakce nejlépe ochránit své peníze. Pokud by totiž poslal prodávajícímu částku ještě před zápisem do katastru, značně riskuje. Možností je využít takzvané úschovy u notářů či advokátů. I na tu ale někteří doplatili, a tak se chystají novinky: peníze mají být ostřeji sledované.

Sedmašedesátiletá advokátka z Prahy sedí od loňského roku ve vazbě. Policisté ji viní, že zpronevěřila minimálně 130 milionů korun, které si k ní klienti uložili do takzvané úschovy. K převodu nemovitostí sice došlo, ale uložené sumy prodávající od advokátky nedostali. Další podobný případ vyšel na světlo před pár týdny. Jiný pražský advokát sebral 50 milionů, které mu lidé svěřili při realitních obchodech.

Kauzy, kdy advokát zdefrauduje peníze, se v posledních letech objevují sporadicky. Vždy v nich ale jde o obrovské částky a pošramotí pověst i ostatním. Česká advokátní komora i Notářská komora proto  nyní připravují větší míru zabezpečení.

Chystané zvýšení bezpečnosti bude spočívat v kontrole nad každým pohybem svěřených peněz. Pokud na účtu, kam notář peníze na nákup nemovitosti uschoval, dojde k jakémukoliv pohybu, banka odešle automatickou notifikaci Centrálnímu informačnímu systému Notářské komory. Ta tak bude mít kontrolu, že jí notář řádně nahlásil každou úschovu a pohyb na ní,“ říká Radim  Neubauer, prezident Notářské komory.

Teď sice notář musí o svěřeném obnosu do úschovy komoru informovat, ale neděje se tak automaticky. Pokud tak dotyčný neučiní, vystavuje se kárnému řízení.

Notáři už oslovili banky

Do budoucna se navíc počítá i s možností účastníků úschovy sledovat v reálném čase skrze systém komory své peníze na účtu úschovy, jakož i s notifikacemi o naprosto všech transakcích, tedy nejen že platba již odešla prodávajícímu, ale například i když k uschované částce banka připíše úroky,“ doplňuje Neubauer s tím, že vzhledem  k vysokým cenám nemovitostí a přepisu trvajícímu déle než měsíc, se může jednat i o  částky v řádu desítek tisíc korun.

Vedení Notářské komory chce dílčí prvky této novinky zavádět ještě letos.

Notáři už začali na novém kontrolním systému spolupracovat s UniCredit Bank, postupně ale chtějí oslovit i další peněžní ústavy. „S dalšími bankami, které umožňují zasílání notifikací o pohybech na účtu jednáme. UniCredit Bank byla první proto, že u ní velká část notářů své účty již měla. O tom, na jaký účet, tedy u jaké banky budou peníze složeny, se klient s notářem vždy domluví. Záleží na preferencích klienta a na tom, zda banka kontrolu pohybu prostředků umožňuje a splňuje požadovaná kritéria,“ dovysvětlil pro server Češi v právu mluvčí notářů Petr Tošek.

Poplatek za úschovu se pohybuje mezi 0,1 a 1,2 procenta z uložené částky, a to podle její výše, nejméně však 1 000 korun. Nový kontrolní mechanismus ceny nezvýší, odměnu notáře totiž určuje notářský tarif vydaný ministerstvem spravedlnosti.

Oproti tomu může být úschova u advokáta výhodnější  v tom, že může být stanovena smluvně. Právní zástupce si ji může určit sám a poměr ke kupní ceně nemusí hrát roli.

Změny i u advokátů

I pro advokáty přitom platí jasná pravidla. Každou úschovu jsou povinni hlásit do elektronické knihy na České advokátní komoře. Ta tak má možnost je kontrolovat. Částka by měla ležet na samostatném účtu a advokát s ní nemá manipulovat. Od července 2023 navíc začínají platit i další pravidla.

Advokáti budou povinni nabízet možnost, že v elektronické knize bude uveden kontakt na klienta a komora mu pošle notifikaci o tom, že advokát již jeho úschovu nahlásil. Také bude platit povinnost, že advokáti musí nabídnout možnost, aby banka klientovi zasílala notifikaci při pohybu na účtu,“ uvedl pro server irozhlas.cz předseda České advokátní komory Robert Němec.

Podrobnosti najdete na webu České advokátní komory, konkrétně v tomto odkazu.


Autor: Jitka Hradilová
Foto:  profimedia.cz