Polovina Čechů přišla o část příjmů. K půjčkám přistupují opatrněji

Většina Čechů má obavy o finanční potíže a bezmála polovina přišla o část svých příjmů. Než aby se lidé zadlužovali, řeší to především omezováním svých výdajů. Jen každý pátý přiznává, že si kvůli existenčním problémům půjčil peníze. Data vyplynula z únorového průzkumu, který si u agentury IPSOS nechaly udělat Poradna při finanční tísni a Česká spořitelna.

Pandemie koronaviru a s ní související opatření způsobila výpadek příjmů 43 procentům lidí. Čtvrtina z nich přišla měsíčně o 10 000 korun a více. Nejvíce tento propad zasáhl Čechy ve věku 54 let a více. Téměř polovina Čechů do 26 let má měsíčně méně až o 5 000 korun.

Dobrou zprávou ale je, že si Češi neuváženě neberou půjčky a zatím výpadek pravidelných peněz řeší omezením výdajů nebo sáhnou do vlastních rezerv.

Když půjčka, tak od příbuzných

„Lidé jsou obezřetnější. Kvůli strachu o práci nebo obavám, že ztratí část příjmů, přistupují k půjčkám opatrněji. Pokud už se rozhodnou zadlužit, řeší tím spíše zásadní problémy: jak zaplatit jídlo, nájem, opraváře na rozbitou lednici. A ne relativně zbytné věci, jako je nový telefon nebo dovolená, jako tomu bylo dříve,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni. Jen každý pátý Čech podle něj řeší současné existenční problémy půjčkou. A to hlavně od příbuzných nebo známých, o úvěry od nebankovních společností je nejmenší zájem.

„Obecně převládá preference vyhnout se v současné době rizikovým závazkům. Jestliže ovšem člověk řeší, jak zaplatit nájem, tak půjde i do rizikové půjčky, pokud  jinou 

nerizikovou nikde nedostane nebo doba vyřízení nerizikové půjčky je pro něj moc dlouhá,“ doplňuje Šmejkal.

Své dluhy zatím Češi zvládají splácet. Mnozí ale právě jen díky tomu, že omezili svoje výdaje. „Podle průzkumu má se splátkami potíže necelá desetina lidí. Čtvrtina pak splátkový kalendář plní jen díky tomu, že svoje dluhy konsolidovali, tedy spojili do jednoho výhodnějšího,“ říká Lukáš Kulhavý, ředitel nezajištěných úvěrů v České spořitelně.

Podnikatelé jsou na tom daleko hůře

O poznání hůře jsou na tom podle analýzy CRIF firmy a podnikatelé. Od konce října 2020, kdy skončil zákonný odklad splátek úvěrů, do konce letošního ledna objem nesplácených firemních úvěrů stoupl o 7 miliard korun. To znamená o 17 procent. Mezi živnostníky se objem nesplácených úvěrů zvýšil od října do února o 813 milionů, což je nárůst o 38 procent. Výpočty společnost CRIF – Czech Credit Bureau provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz.

„Zatímco domácnosti splácejí i po konci úvěrového moratoria své úvěry poměrně dobře, u firem a živnostníků je situace o poznání horší. Právě živnostníci patří mezi

nejpostiženější skupinu obyvatel co do výpadku svých příjmů. Řada z nich je už rok více či méně odkázaná na státní kompenzace, které však nemůžou pokrýt všechny jejich výdaje. I když z dat vyplývá, že počet ukončených živností se za posledních 12 měsíců zatím nijak nezvýšil, problémy podnikatelů se splácením úvěrů jsou varováním do budoucna,“ upozornila analytička CRIF Věra Kameníčková.

Rostoucí objem nespláceného dluhu se podle Kameníčkové může se zpožděním projevit jak ve vyšším počtu ukončených živností, tak ve větším počtu předlužených lidí, kteří budou muset požádat o oddlužení.

Úspory ale rostou

Podle údajů České národní banky jsou Češi během pandemie obezřetní a šetří. Domácnosti mají na svých účtech zhruba o 350 miliard korun více než před pandemií. Vklady jsou vůbec nejvyšší v historii a překročily hranici 3 bilionů korun. Spořily rovněž firmy. Na účty si loni uložily více peněz, než si půjčily od bank.


Autor: Lucie Havlišová

Zdroj foto: 123rf.com