Exekuce očima občanů: problém jsou vysoké náklady a zdlouhavost vymáhání

Názory občanů na otázku, co je hlavním problémem exekucí v Česku, se velmi různí. Mezi nejčastěji uváděné problémy, na kterých se shodne vždy zhruba desetina obyvatel, patří vysoké náklady exekuce, arogance exekutorů a obtížnost a zdlouhavost vymáhání. Pětina lidí naopak vůbec netuší, zda a případně jaké problémy v oblasti exekučního vymáhání existují. Informace vyplývají z průzkumu agentury Stem/Mark, který vloni realizovala pro Českou asociaci věřitelů.

Nejčastěji lidé uvádějí vysoké náklady exekuce, které za problém považuje 11 procent občanů. Desetině Čechů vadí arogance exekutorů, stejný počet lidí pak kritizuje obtížnost a zdlouhavost vymáhání. 

Nákladnost exekuce nejvíce kritizovali lidé se zkušeností s exekucí, u ostatních občanů byl tento problém na třetím místě. Lidem bez zkušenosti s exekucí nejvíce vadila vleklost a komplikovanost vymáhání.

S ohledem na debatu, která u nás v posledních letech probíhá na mediální i politické úrovni, mě velmi překvapilo, že se lidé bez zkušenosti s exekucí dívají na danou problematiku spíš očima věřitelů a nejvíce jim vadí právě zdlouhavost a obtížnost celého procesu. Výrazněji byl u nich zastoupený také názor, že hlavním problémem exekucí je nezodpovědnost občanů,“ okomentoval výsledky průzkumu Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Ke zjednodušení a zrychlení řízení by podle Staňka mohla přispět například větší míra jeho elektronizace či omezení záměrných obstrukcí ze strany dlužníka. Cestu ke zlevnění exekučního řízení pak vidí ve zrušení či alespoň snížení sazby DPH, která je vybírána z jeho nákladů a prodražuje je o více než pětinu.

Průzkum dále zjišťoval názor lidí na změny v oblasti exekucí, které momentálně projednává poslanecká sněmovna. „Ukázalo se, že navrhované změny příliš neodpovídají představám občanů. Například s tvrzením, že by věřitel měl mít právo vybrat si exekutora, souhlasilo dvakrát více lidí, než kolik vyjádřilo odmítavý postoj,“ konstatoval Staněk.

S odnětím věřitelova práva volby přitom počítá jak vládní návrh, tak i poslanecký návrh na zavedení tzv. exekutorské teritoriality. Podle tohoto principu by exekuce byly nově exekutorům přidělovány rovnoměrně podle centrálního pořadníku a bydliště dlužníka. V případě přijetí vládní novely by si mohl vybírat pouze první věřitel, případné další exekuce by byly automaticky přiděleny úřadu, který byl pověřen vedením prvního řízení.

Mezi lidmi rovněž převažuje názor, že věřitel má větší právo mít exekutora ve svém dosahu než dlužník. Většina občanů dále uvedla, že by věřitel neměl exekutorovi platit zálohu na náklady exekuce a exekutor by neměl mít garantovaný příjem bez ohledu na výsledky své práce. Vládní návrh přitom počítá s povinnými zálohami na náklady exekuce ve výši 2 750 korun a jejich zavedení prosazují i zastánci exekutorské teritoriality.


Autor: REDAKCE

Přečtěte si také

Konec střídavé péče. Stát chce zrušit pojmy, které zjitřují emoce

Střídavá, výlučná nebo společná péče. To jsou formy starosti o dítě, které se uplatňují například po rozvodu. Těmto zažitým pojmům však bude již zanedlouho konec. Chystaná...

Kam s dětmi na základku: Jakou roli hraje spádovost?

V souvislosti se zápisy na základní školy můžete zaslechnout pojem „spádová turistika”. Znamená to, že rodič změní dítěti před zápisem trvalý pobyt, aby spadalo pod jimi...

Exkluzivně: Legislativní přehled pro první dubnový týden 2024

Co nového se aktuálně chystá v oblasti legislativy? Přinášíme vám exkluzivní přehled návrhů zákonů a nařízení pro první dubnový týden 2024. Legislativní monitoring vzniká...